Vulpescu, Romaero: Am propus să punem la dispoziţie un teren de peste două hectare pentru un terminal nou la Aeroportul din Băneasa

Romaero Bucureşti, companie de stat specializată în producţie, servicii şi cercetare-dezvoltare în domeniul aeronauticii pentru aeronave civile şi militare de pasageri sau cargo, vrea să pună la dispoziţie un teren de peste două hectare pentru construcţia unui terminal nou la Aeroportul Aurel Vlaicu din Băneasa, a declarat pentru News.ro directorul general al Romaero, Remus Vulpescu.
Economica.net - joi, 23 aug. 2018, 08:58
Vulpescu, Romaero: Am propus să punem la dispoziţie un teren de peste două hectare pentru un terminal nou la Aeroportul din Băneasa

”Ne bucură orice proiect nou de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare a Capitalei. Bucureştiul creşte repede, iar capacitatea de tranzit de mărfuri şi de persoane nu pare să ţină pasul. Un aeroport nou în sudul Capitalei este o investiţie strategică şi binevenită, dar nu se va putea realiza mâine. Cred că Romaero poate da un plus de atractivitate unui aeroport nou prin siguranţa conferită operatorilor aerieni de o staţie de întreţinere şi reparaţii de avioane deschisă tuturor. Până atunci, ne bucurăm de fiecare dată când auzim că există planuri de extindere a aeroportului Henri Coandă (Otopeni) şi de reluare a traficului aerian comercial pe aeroportul Aurel Vlaicu (Băneasa). Durata şi costul unor astfel de proiecte ar putea răspunde mai bine nevoilor imediate ale Capitalei şi nu văd un conflict cu proiectul unui aeroport nou. Până va fi gata acela, Capitala va avea nevoie de toate trei”, a declarat într-un interviu pentru News.ro directorul general al Romaero, Remus Vulpescu.

El spune că accesul clienţilor existenţi va fi mai uşor şi vor fi mai mulţi clienţi la staţia Romaero de întreţinere şi reparaţii.

”În prezent există o taxă şi un timp de aşteptare de până la câteva ore pentru trecerea din zona aeroportuară spre staţia de mentenanţă. Aeroportul Băneasa consideră că veniturile din această taxă, poate câteva zeci de mii de euro anual, sunt importante. Noi credem că ar putea câştiga milioane din creşterea activităţii aeroportuare. Am propus chiar să punem la dispoziţie un teren de peste două hectare pentru un terminal nou, cu acces direct spre oraş, care ar evita şi perturbarea traficului auto deja aglomerat de pe DN1”, adaugă Vulpescu.

Acesta consideră că recuperarea functionalităţii aeroportului din Băneasa poate fi un proiect cu impact pozitiv major, fie pentru CNAB, fie pentru autorităţile locale.

”Noi vom sprijini orice soluţie prin care se fluidizează traficul aerian de călători şi de mărfuri”, precizează şeful Romaero.

El spune totodată că piaţa imobiliară este dificilă, speculativă.

”Terenurile noastre sunt premium, dar sunt potenţiali cumpărători care se aşteaptă să le fie oferite la preţuri cu discount mare pentru că avem datorii la Fisc. Poate este preferabil să discutăm direct cu statul, în definitiv de la stat au venit aceste terenuri de zeci de hectare”, spune Vulpescu.

Întrebat dacă îşi doreşte să asigure mentenanţa flotei Tarom, directorul general al Romaero spune că vrea să colaboreze cu Tarom în toate modurile benefice pentru ambele părţi şi mai ales pentru publicul călător, scrie News.ro.

”Ne-am manifestat disponibilitatea de mai multe ori şi o vom păstra în limita capacităţii libere din fiecare an. Pentru noi, mentenanţa aeronavelor este un domeniu principal de competenţă şi oferim pachete de lucrări mai multor operatori aerieni cu flote mai mici sau mai mari decât Tarom, dintre care unii zboară până în România special pentru a veni la Romaero. În perioada septembrie 2018 – aprilie 2019 avem deja acoperire pentru mai mult de 80% din capacitatea staţiei de mentenanţă din Băneasa, dar aceasta va creşte pe măsură ce vom spori numărul de personal calificat şi vom putea primi mai mulţi clienţi noi. Anul acesta investim sume importante în dotarea şi instruirea de specialitate a personalului mai nou sau mai vechi”, subliniază Remus Vulpescu.

 

Romaero a raportat pierderi de 14,13 milioane lei în primul semestru, la jumătate faţă de cât fusese aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli.

Compania a realizat în primele şase luni ale acestui an venituri din exploatare de 51,45 milioane lei, cu 70,5% mai mult faţă de cât fusese planificat iniţial.

Comparativ, în primul semestru al anului trecut, Romaero a avut pierderi de 16,58 milioane lei şi venituri din exploatare de 35,38 milioane lei.

“Sunt cele mai bune rezultate de mulţi ani la Romaero. Pierderea de 14 milioane lei vine din accesoriile fiscale ale datoriilor istorice (8,9 milioane lei) şi din costurile fixe ale unor active industriale excedentare, dar rezultatul operaţional la 6 luni este un profit dublu faţă de întreg anul trecut, când a fost triplu faţă de 2016. Acest succes a fost posibil pentru că am demarat o restructurare profundă la nivelul companiei. Am renunţat la paleative, am refăcut echipa managerială pe criterii de competenţă şi etică profesională. Am putut astfel să oferim partenerilor noştri ce îşi doresc cel mai mult: deschidere şi siguranţă. Ne construim planurile de dezvoltare pe creşterea constantă din domeniul aviaţiei comerciale şi pe înnoirea bazei materiale a armatei cu un aport substanţial al industriei de apărare. Am impus şi vom păstra siguranţa ca valoare centrală a companiei: siguranţa în zbor a avioanelor, siguranţa în aprovizionare pentru Forţele Armate Române dar si pentru Boeing şi Airbus, siguranţa relaţiilor comerciale pentru furnizori, siguranţa locurilor de muncă pentru fiecare salariat implicat în efortul colectiv şi, bineînţeles, siguranţa investiţiilor pentru acţionari”, concluzionează Vulpescu.

Societatea de stat estimează că ar putea ajunge pe profit anul viitor, cu un profit brut de 884.000 lei chiar dacă nu şi-ar rezolva problema datoriilor istorice.

Veniturile totale bugetate pentru acest an se ridică la 116,29 milioane lei, cu peste 65% mai mari faţă de cele realizate anul trecut, de 70,41 milioane lei.

Compania şi-a bugetat totodată investiţii de 27,39 milioane lei în acest an, de aproape nouă ori mai mari faţă de investiţiile realizate anul trecut, de 3,16 milioane lei.

Romaero, companie controlată de Ministerul Economiei, are în prezent circa 800 de salariaţi şi o valoare de piaţă de 144,02 milioane lei, cu valoarea activelor de peste 800 milioane lei şi datorii de circa 400 milioane lei acumulate în ultimii zece ani.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...