Grupul german are diverse afaceri cu camioane, care includ compania germană MAN şi cea suedeză Scania, precum şi propriul brand de vehicule comerciale uşoare. Analiştii se aşteaptă ca unele active ale subsidiarei MAN, în valoare de aproximativ 4-5 miliarde de euro, să fie vândute, scrie Agerpres.
‘În pofida tuturor problemelor, rezultatele operaţionale ale grupului Volkswagen sunt bune. Nu va exista o vânzare rapidă a activelor companiei’, a declarat Renschler, care este şi şeful diviziei de camioane a VW.
Anul trecut, grupul VW l-a angajat pe fostul şef al diviziei de camioane a Daimler, Andreas Renschler, pentru a restructura operaţiunile legate de vehiculele comerciale – mărcile MAN, Scania şi VW – pentru a concura mai bine cu liderii din industrie, Daimler şi Volvo.
Întrebat dacă noua structură ar putea implica listarea la bursă a diviziei de camioane a VW, Renschler a răspuns: ‘Totul este posibil dar numai dacă dacă va avea un rol strategic pentru companie’.
Oficialul a adăugat că situaţia din America de Sud, în special din Brazilia, este ‘extrem de dificilă’ dar VW îşi va menţine producţia în acest stat şi va aştepta redresarea economiei.
Piaţa din Rusia pare că a depăşit cea mai dificilă perioadă, în timp ce piaţa americană ar urma să înregistreze un declin uşor iar Africa arată semne promiţătoare.
‘Şi apoi avem speranţe din Iran’, a afirmat Renschler.
Recent, directorul general al Volkswagen AG, Matthias Mueller, şi-a exprimat angajamentul de a păstra cele 12 branduri ale grupului german, sugerând că producătorul auto are mijloacele financiare pentru a depăşi scandalul emisiilor fără a vinde active.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.
Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.