Wall Street Journal: Subsidiarele băncilor ruseşti din mai multe state UE, exceptate de la sancţiuni

Măsurile financiare impuse băncilor ruseşti de SUA şi UE erau destinate sancţionării severe a unui sector cheie al economiei Rusiei dar impactul lor imediat va fi probabil limitat, se arată într-o analiză publicată miercuri de publicaţia americană 'Wall Street Journal' (WSJ).
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 14:32
Wall Street Journal: Subsidiarele băncilor ruseşti din mai multe state UE, exceptate de la sancţiuni

Sancţiunile SUA nu includ cea mai mai mare bancă rusească iar UE a exclus subsidiarele instituţiilor de creditare ruseşti afectate de recentele măsuri financiare, au declarat oficiali europeni pentru WSJ.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar aveau ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite au adoptat marţi noi sancţiuni financiare împotriva Rusiei din cauza rolului său în criza din Ucraina, înscriind pe lista lor neagră trei bănci ruse, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Trezoreria americană. SUA interzic astfel cetăţenilor şi companiilor americane să efectueze anumite tranzacţii cu Bank of Moscow, Russian Agricultural Bank şi VTB Bank. Şi Uniunea Europeană a anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

Sancţiunile SUA, totuşi, sunt importante pentru o instituţie care nu este pe listă: Sberbank, cea mai mai mare bancă rusească. Cu peste 19.000 de filiale, banca este lider pe segmentul de retail, business şi corporate banking, fiind de asemenea un important creditor în Europa.

Miercuri, acţiunile Sberbank au urcat la bursa de la Moscova cu aproximativ 3%.

Deşi UE nu a anunţat încă lista băncilor şi a altor instituţii sancţionate, oficiali europeni susţin că şi Sberbank este printre ele. Lista, care va include cinci bănci de stat din Rusia, va fi publicată în cursul acestei săptămâni.

Dar sancţiunile UE au o deficienţă majoră: subsidiarele băncilor ruseşti din UE sunt exceptate de la sancţiuni, conform unor oficiali europeni care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Este un subterfugiu important, în condiţiile în care principalele instituţii de creditare ruseşti, Sberbank şi VTB, au subsidiare puternice în Austria iar VTB are şi o subsidiară în Cipru.

La sfârşitul lui 2013 activele combinate ale acestor subsidiare depăşeau 20 miliarde de euro, ele operează în Austria, Cipru, Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania şi Franţa.

Dacă sancţiunile s-ar aplica întregului grup bancar, ar fi mult mai dificil pentru băncile cu subsidiare în UE să se finanţeze, deşi oficialii UE susţin că mare parte din finanţare vine de la băncile mamă din Rusia. Un asemenea tip de sancţiuni ar fi creat complicaţii, după ce luna trecută Oficialii Băncii Centrale Europene au actualizat lista băncilor considerate suficient de importante pentru a fi supervizate din luna noiembrie, adăugând subsidiarele din Austria ale celor mai importanţi creditori din Rusia, Sberbank şi VTB.

Oficialii UE susţin că exceptarea subsidiarelor băncilor ruseşti din Austria, Cipru, Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania şi Franţa de la sancţiuni are ca obiectiv protejarea stabilităţii sistemului financiar european.

Băncile ruseşti nu au obligaţiuni scadente de valoare ridicată în următoarele luni, ceea ce reduce impactul sancţiunilor occidentale. Conform datelor Nomura, instituţiile financiare ruseşti au bonduri scadente în afara Rusiei în următoarele nouă luni în valoare de 39 miliarde de dolari – echivalentul a 8% din rezervele lor de numerar.

Aceste date sugerează că riscurile de refinanţare sunt gestionabile.

‘Credem că o astfel de expunere scăzută limitează potenţialul deteriorării pieţelor de capital asupra sectorului bancar, cel puţin pe termen scurt’, a declarat economistul Vladimir Osakovskiy, de la Bank of America.

Miercuri, Banca Centrală a Rusiei a promis că va sprijini instituţiile financiare afectate de noile sancţiuni decise de SUA, după ce acţiunile băncilor afectate – Bank of Moscow, Russian Agricultural Bank şi VTB Bank au înregistrat scăderi la bursa de la Moscova.

Astfel, Banca Centrală a Rusiei a anunţat pe site-ul său că ‘va adopta măsurile necesare’ pentru a sprijini instituţiile vizate de sancţiuni. Miercuri, acţiunile băncii de stat VTB au scăzut cu 1,2%.

Miercuri, VTB, a doua mare bancă din Rusia după active, a apreciat că sancţiunile impuse de SUA ‘sunt motivate politic şi injuste’, dar şi-a exprimat încrederea că va reuşi să-şi majoreze capitalul dacă va fi necesar.

Sancţiunile vor exclude principalele bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital, în condiţiile în care VTB desfăşoară operaţiuni la Londra şi New York.

Sberbank îşi va concentra expansiunea internaţională din acest an pe Cehia şi Slovacia şi nu intenţionează să intre pe piaţa din România, a declarat în ianuarie directorul general adjunct Sergey Gorkov.

În 2012, grupul rus Sberbank a plătit 505 milioane de euro pentru Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac ÖVAG, exceptând însă subsidiara din România. Tot în 2012, Sberbank a achiziţionat Denizbank, divizia din Turcia a băncii franco-belgiene Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro).

Sergey Gorkov a precizat că Sberbank intenţionează să deschidă 20 de noi sucursale în Cehia şi, de asemenea, se va extinde în Slovacia. În plus, Sberbank, bancă de stat condusă de fostul ministru rus al Economiei, Gherman Gref, va solicita autorizaţia pentru a intra pe piaţa din Germania iar în paralel va încerca să-şi dubleze investiţiile în Austria, după ce anul trecut a obţinut o licenţă bancară în această ţară.

Sberbank încearcă să se extindă dincolo de statele fostei URSS într-un moment în care unele bănci occidentale îşi vând diviziile din Europa de Est pentru a îndeplini noile norme de capital sau a rambursa ajutoarele de stat de care au beneficiat în timpul crizei financiare.

Obiectivul băncii este obţinerea a cel puţin 5% din profit din operaţiunile internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...