Washington Times: Pentru Obama, Putin sau Ponta, Primul Război Mondial ţine de istoria familiei

Economica.net
25 06. 2014
primul_razboi_mondial_92125400

Pentru premierul român Victor Ponta, în vârstă de 41 de ani, Primul Război Mondial a fost războiul în care a luptat străbunicul său. Gheorghe Ponta, de origine român, s-a născut în 1892 în Imperiul Austro-Ungar. El a studiat la Lugoj şi a devenit ofiţer în armata austro-ungară aliată cu Germania, înainte de fi capturat de ruşi. El a reuşit ulterior să scape şi a solicitat cetăţenia română, pe care a şi obţinut-o în anul 1917, la un an după ce România a intrat în război de partea Antantei.

Intrând în armata României cu gradul de sublocotenent, el a luptat în divizia de munte şi a fost trimis în Ungaria unde a rămas până în 1919, un an după încheierea ostilităţilor.

Joi, în oraşul belgian Ypres, în apropiere de cândva câmpurile de luptă îmbibate cu sânge ale Flandrei, liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene vor marca împlinirea a 100 de ani de la începutul conflictului ce a semănat moarte şi distrugere pe întreg Bătrânul Continent. Pentru unii dintre conducătorii prezenţi, Marele Război nu este ceva ce ţine de o istorie îndepărtată. Este povestea familiilor lor, uneori la distanţă nu mai mare de două generaţii. Peste 65 de milioane de bărbaţi au fost mobilizaţi pentru a lupta în prima conflagraţie mondială, inclusiv bunicii şi rudele multora dintre şefii de stat şi de guvern din prezent.

Primul Război Mondial nu a fost luptat numai în tranşeele din Franţa şi Belgia; confruntările au ajuns până în Europa de Est, Turcia şi Orientul Mijlociu şi Africa. În Africa de Est, bunicul paternal al lui Obama se pare că a fost unul dintre cei ale căror vieţi au fost transformate de război. În autobiografia sa ‘Dreams of My Father’, Obama include o descriere generoasă, atribuită bunicii sale, a vieţii bunicului său. Totuşi, singura referire la Primul Război Mondial din cartea respectivă este că bunicul lui Obama ‘s-a făcut de folos oamenilor albi şi în timpul războiului a fost pus la conducerea unor echipaje terestre’.

Pe de altă parte, înainte de război, bunicul paternal al lui Putin, Spiridon Putin, lucra pe post de bucătar. Serviciul Naţional Enciclopedic din Rusia afirmă că acesta ‘a fost chemat pe front’, dar nu este clar pe ce post. Ca bucătar profesionist, este posibil ca el să fi fost pus în fruntea unei cantine mai degrabă decât să fi fost trimis ca soldat activ în armata ţaristă.