Washingtonul a avut informații cu privire la un plan ucrainean de sabotare a gazoductului Nord Stream – surse WP

Statele Unite au avut informaţii despre un plan ucrainean detaliat de a ataca gazoductul Nord Stream cu trei luni înainte ca acesta să fie sabotat, scrie marţi cotidianul The Washington Post, citând informaţii scurse în mediul online, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 06 iun. 2023, 21:18
Washingtonul a avut informații cu privire la un plan ucrainean de sabotare a gazoductului Nord Stream - surse WP

CIA a aflat în iunie 2022, prin intermediul unei agenţii de spionaj europene, că o echipă de şase persoane a forţelor de operaţiuni speciale ucrainene intenţiona să facă să explodeze conducta de gaz natural dintre Rusia şi Germania, scrie publicaţia americană, citată de Reuters.

Raportul informativ european a fost distribuit pe platforma de chat Discord, se presupune că de către Jack Teixeira, membrul Gărzii Naţionale Aeriene care a fost inculpat recent în legătură cu scurgerea unor documente americane sensibile.

The Washington Post afirmă că a obţinut o copie de la unul dintre prietenii online ai lui Teixeira.

Raportul informativ era bazat pe informaţii obţinute de la o persoană din Ucraina, menţionează cotidianul, adăugând că CIA a transmis acest raport Germaniei şi altor ţări europene în iunie 2022.

Detaliile specifice includeau numărul de agenţi şi metodele de atac, potrivit Washington Post. Aceasta ar însemna că, timp de aproape un an, aliaţii occidentali au avut o bază pentru a suspecta Kievul pentru sabotajul în cauză.

Cotidianul american mai scrie că oficiali din mai multe ţări au confirmat că raportul informativ postat pe platforma Discord reda cu acurateţe ceea ce serviciul european a transmis Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

The Washington Post mai adaugă că, la cererea unor oficiali guvernamentali, a fost de acord să nu divulge numele ţării europene şi nici unele aspecte ale planului suspect, invocând riscuri pentru surse şi operaţiuni.

CIA nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta pe marginea subiectului, menţionează Reuters, care mai scrie că nu este în măsură să confirme informaţiile apărute în Washington Post.

Mai multe explozii subacvatice au avariat în septembrie 2022 gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, recent construit, care legau Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.

Exploziile s-au produs în zonele economice exclusive ale Suediei şi Danemarcei. Ambele state au spus că exploziile au fost deliberate, dar încă nu au stabilit cine se face responsabil pentru ele. Suedia şi Danemarca, dar şi Germania, investighează incidentul.

Washingtonul şi NATO au numit incidentul ‘un act de sabotaj’. Moscova a acuzat Occidentul. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi despre cine a comis atacurile.

Te-ar mai putea interesa și
Premieră în sistemul bancar. A apărut primul credit „Noua Casă” cu dobândă FIXĂ. Cine îl oferă și cum este posibil
Premieră în sistemul bancar. A apărut primul credit „Noua Casă” cu dobândă FIXĂ. Cine îl oferă și cum ...
Unii brokeri de credite au început să anunțe apariția creditului Noua Casă, garantat de stat și cu avans de 5%, cu dobândă fixă primii 3 ani, chiar dacă legea programului nu permite decât......
Record: Bulgarii au găsit și confiscat 206 kg de cocaină la frontieră, cea mai mare captură din istoria țării
Record: Bulgarii au găsit și confiscat 206 kg de cocaină la frontieră, cea mai mare captură din istoria țării
O cantitate record de 205,94 kg de cocaină a fost confiscată la punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo dintr-un ...
SUA: Declin al susţinerii politicii lui Trump privind migraţia, după şase luni la putere (sondaje)
SUA: Declin al susţinerii politicii lui Trump privind migraţia, după şase luni la putere (sondaje)
 La şase luni după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, politica severă a preşedintelui republican privind migraţia ...
Ce spune STS despre sistemul informatic prin care se vor putea primi voucherele de energie de 50 de lei pe lună
Ce spune STS despre sistemul informatic prin care se vor putea primi voucherele de energie de 50 de lei pe lună
Dezvoltarea aplicaţiei informatice destinate acordării voucherelor de energie se află într-un stadiu avansat, aceasta ...