Într-o declaraţie separată, Trezoreria SUA menţionează că a impus sancţiuni împotriva unor intermediari financiari ruşi şi împotriva unor evazionişti, persoane sau companii, din mai multe ţări, printre care Turcia, Emiratele Arabe Unite sau China.
Una din companiile de pe această lista cu sancţiuni este societatea chineză HEAD Aerospace Technology Co, acuzată de SUA că a oferit grupării paramilitare ruse Wagner imagini din satelit cu locaţii din Ucraina. O altă companie chineză sancţionată de SUA, King-Pai Technology HK Co, Ltd, este un furnizor al mai multor companii aparţinând complexului militar-industrial rus, potrivit Departamentului american de Stat.
O serie de companii ruseşti se regăsesc acum pe noua listă cu sancţiuni americane, printre care iese în evidenţă societatea Megafon, unul din cei patru mari operatori ruşi de telecomunicaţii, domeniu asupra căruia Washingtonul nu aplicase până în prezent sancţiuni. Alte cinci entităţi şi patru companii care au legături cu societatea nucleară rusă de stat Rosatom se află pe aceeaşi listă, nu însă şi compania Rosatom ca atare.
„Statele Unite vor continua să acţioneze împotriva Rusiei şi a celor care îi susţin războiul în Ucraina, inclusiv prin implementarea în continuare a angajamentelor G7 de a impune consecinţe severe actorilor din statele terţe care susţin războiul Rusiei în Ucraina”, a indicat Blinken.
Noua serie de sancţiuni vizează de asemenea trei executivi ai Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), entitate controlată de Rusia şi al cărei sediu se află la Budapesta, printre aceştia numărându-se şi un bancher ungur. „Executivii IIB s-au coordonat cu oficialii Federaţiei Ruse asupra afacerilor IIB chiar şi după invazia Rusiei în Ucraina”, motivează Trezoreria SUA.