Washingtonul ameninţă Rusia cu înăsprirea sancţiunilor economice
‘Prima noastră opţiune este soluţia diplomatică care ne va permite să atenuăm sancţiunile. Dar suntem pregătiţi să facem mai mult, dacă este necesar. În acest scop, vom continua să lucrăm cu aliaţii noştri pentru a creşte presiunea asupra Rusiei’, a spus Lew în faţa presei.
UE a anunţat marţi că are în vedere noi sancţiuni împotriva Moscovei, iar agenţia americană Standard&Poor’s a retrogradat nota datoriei pe termen lung a Rusiei, plasând-o la ‘speculativ’ sau ‘junk’ (‘gunoi’), în jargon financiar.
Kievul şi Occidentul acuză Moscova că acordă ajutor militar separatiştilor şi că a desfăşurat trupe regulate în estul Ucrainei. Rusia neagă orice implicare directă în acest conflict, soldat deja cu peste 5.000 de morţi în cele nouă luni de la debutul ostilităţilor.
‘Am spus clar de la început: dacă Moscova îşi respectă integral obligaţiile în cadrul acordurilor (de pace) de la Minsk, sancţiunile împotriva Rusiei ar putea fi relaxate’, a spus secretarul american al trezoreriei.
El a anunţat că Ucraina, care se confruntă cu o gravă criză economică, urmează să primească în acest an două miliarde de dolari sub forma de credite din partea SUA pentru a finanţa cheltuielile sociale, cu condiţia ca Kievul să aplice reformele promise, în special în materie de luptă împotriva corupţiei.
‘Guvernul ucrainean continuă să avanseze cu punerea în aplicare a programului său ambiţios de reforme şi are nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale de a merge mai departe’, a subliniat oficialul american, a cărui ţară a acordat deja Kievului un împrumut de 1 miliard de dolari anul trecut.
Ucraina, care a pierdut 20% din PIB ca urmare a conflictului din est, cheltuieşte între 5 şi 7 milioane de dolari pe zi pentru acest război, a declarat săptămâna trecută ministrul ucrainean al finanţelor, Natalia Iaresko, o americancă naturalizată în Ucraina şi care în trecut a lucrat la Departamentul de Stat al SUA