Washingtonul anunță că nu va furniza Moscovei date despre armele sale nucleare, după ce aceasta a părăsit acordul New START
„În conformitate cu legislaţia internaţională, SUA au dreptul să răspundă la încălcarea de către Rusia a tratatului New START prin adoptarea de contramăsuri proporţionale şi reversibile pentru a determina Rusia să revină la respectarea obligaţiilor sale”, a declarat un purtător de cuvânt Consiliului de Securitate Naţională (National Security Council – NSC).
„Aceasta înseamnă că, întrucât pretinsa suspendare a participării Rusiei la tratatul New START este nevalabilă din punct de vedere juridic, SUA au dreptul legal să renunţe la actualizarea bianuală a datelor privind capacităţile sale nucleare ca răspuns la încălcările comise de Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt citat.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat suspendarea participării Rusiei la New START (sau START III), ultimul tratat de dezarmare nucleară care mai era încă în vigoare cu SUA, în discursul său despre starea naţiunii la 21 februarie, dând vina pe politica Occidentului faţă de Moscova.
Tratatul New START a fost semnat la Praga, la 8 aprilie 2010, de către preşedintele de atunci al SUA, Barack Obama, şi omologul său rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev.
Tratatul a limitat numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două puteri pe uscat, pe mare sau în aer.
Relaţiile Rusiei cu SUA se deterioraseră înainte de invazia declanşată de Kremlin în Ucraina la 24 februarie 2022, dar această agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat independent şi suveran le-au agravat şi mai mult, atât Statele Unite, cât şi cele mai multe ţări occidentale instituind sancţiuni severe împotriva Federaţiei Ruse.