Iniţiativa face parte din eforturile depuse pentru combaterea schimbărilor climatice, emisiile de gaz metan reprezintând 10% din emisiile de gaze cu efect de seră din SUA la nivelul anului 2012.
Măsurile propuse de Agenţia pentru Protecţia Mediului vizează emisiile de gaz metan rezultate atât din noile instalaţii de forare, cât şi din noile şi vechile unităţi de extracţie şi producţie amplasate pe domeniul public federal.
Activiştii pentru protecţia mediului au criticat aceste măsuri, invocând faptul că se axează pe viitoarele emisii de metan în loc să se concentreze asupra surselor de poluare existente. Pe de altă parte, companiile din industria extractivă au calificat aceste reglementări drept inutile.
SUA sunt în prezent cel mai mare producător de gaze şi petrol din lume, în contextul extinderii exploatărilor prin fracturare hidraulică. Reprezentanţi ai administraţiei americane au precizat că, deşi emisiile poluante din acest sector au scăzut cu 16% faţă de nivelurile înregistrate în 1990, ele urmează să crească cu 25% până în 2025 în cazul în care nu vor fi luate măsurile necesare pentru contracararea fenomenului.
În cadrul actualei propuneri, Agenţia americană pentru Protecţia Mediului va prezenta în cursul verii un proiect de lege, iar legea în variantă finală va fi promulgată în 2016 şi va avea drept obiectiv reducerea poluării cu metan din noi surse, mai degrabă decât din sursele deja existente. Casa Albă a anunţat că nu dispune de estimări ale cheltuielilor asociate acestor reglementări.
‘Suntem încrezători că putem realiza acest lucru cu o eficienţă ridicată a costurilor’, a comentat Dan Utech, consilierul lui Barack Obama în domeniul mediului şi energiei. El a precizat că administraţia de la Washington se concentrează asupra noilor surse de poluare pentru că aceasta este direcţia în care se îndreaptă noile investiţii şi care va produce creştere economică.
Aceste măsuri pot viza diferite aspecte ale industriei extractive de petrol şi gaze, cum ar fi eliminarea scurgerilor din puţurile de foraj. Propunerile sunt menite să ajute Washingtonul să-şi îndeplinească obiectivul dezvăluit de Obama în urmă cu un an, în China, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2025 cu 26% până la 28% faţă de nivelul din 2005.
Grija pentru mediu a devenit o importantă parte a eforturilor depuse de actuala administraţie americană de a cimenta ‘moştenirea Obama’ în ultimii doi ani de mandat ai preşedintelui american. Cum era de aşteptat, republicanii se opun în mare parte acestor eforturi.