Congresul ar urma să aprobe această vânzare, care are loc într-un moment în care avioane ale Arabiei Saudite îi bombardează pe rebelii houthi în Yemen. În pofida criticilor în legătură cu loviturile aeriene saudite în Yemen, acuzate că provoacă numeroase victime în rândul civililor, SUA îşi susţin aliatul saudit, care este angajat şi în coaliţia antijihadistă condusă de Washington în Irak şi în Siria.
Arsenalul saudit este slab ”din cauza cadenţei susţinute a numeroase operaţiuni contrateroriste” în care este angajată armata aerului, a subliniat agenţia americană de cooperare militară (DSCA).
Comanda saudită include 12.000 de bombe în greutate de la 200 la 900 kg, 1.500 de bombe antibuncăr şi 6.300 de bombe ghidate de tip Paveway II şi Paveway III. În plus faţă de aceste bombe, saudiţii vor primi echipamente care permit ghidarea bombelor prin satelit.
”Vânzarea propusă sporeşte capacitatea Arabiei Saudite de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare”, a subliniat DSCA, dând asigurări că livrarea ”va încuraja stabilitatea în regiune”.
La sfârşitul lui octombrie, guvernul american a aprobat, de asemenea, vânzarea a patru nave de război de ultimă generaţie Arabiei Saudite contra sumei de 11 miliarde de dolari.
Riadul vrea să-şi modernizeze flota în timp ce tensiunile cresc în regiune, unde navele saudite se confruntă îndeosebi cu nave iraniene în Golf, în estul ţării. Arabia Saudită conduce în prezent o coaliţie militară arabă ce bombardează, din martie, poziţiile rebelilor houthi în Yemen. Potrivit ONU, acest conflict s-a soldat cu circa 5.000 de morţi, dintre care majoritatea sunt civili, de începutul intervenţiei în sprijinul guvernului yemenit al lui Khaled Bahah, recunoscut de comunitatea internaţională.