‘Cea de-a 24-a aniversare a violentei represiuni a manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen, la 4 iunie 1989, permite Statelor Unite să comemoreze pierderea dramatică de vieţi nevinovate’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, într-un comunicat identic cu cel de anul trecut.
‘Ne reînnoim apelul pe lângă guvernul chinez ca să apere drepturile universale ale omului pentru toţi cetăţenii săi, să îi elibereze pe cei care au fost reţinuţi fără vină, urmăriţi, întemniţaţi (…) sau plasaţi sub arest la domiciliu’, a scris Jennifer Psaki.
Washingtonul cere din nou Beijingului ‘să înceteze hărţuirea’ celor care au luat parte la aceste manifestaţii şi să dea publicităţii lista cu persoanele ‘ucise, arestate sau dispărute’.
În noapte de 3 spre 4 iunie 1989, sute sau chiar mii de persoane şi-au pierdut viaţa după ce Partidul Comunist Chinez a trimis tancurile armatei pentru a pune capăt celor şapte săptămâni de manifestaţii în centrul Beijingului, considerate de regim ca ‘revoltă contrarevoluţionară’.
Dintre toate disputele ce apar între primele două puteri mondiale, chestiunea drepturilor omului şi a libertăţii religioase reprezintă o sursă de tensiuni constante.
Cei doi preşedinţi, Barack Obama şi Xi Jinping, urmează să se întâlnească la 7 şi 8 iunie cu prilejul unui summit neoficial în deşertul californian, în speranţa de a stabili relaţii bilaterale mai calde.