Uniunea Europeană a adoptat o serie de sancţiuni după anexarea Crimeii de către Rusia şi implicarea ei în destabilizarea Ucrainei, dar mai multe guverne, printre care Italia şi Austria, solicită ridicarea lor.
David Tessler, colaborator al secretarului de stat american Mike Pompeo, a anunţat în faţa presei, la Bruxelles, pregătirea unor noi sancţiuni americane împotriva Moscovei în urma tentativei de otrăvire a unui fost agent rus, Serghei Skripal, cu un agent neurotoxic, în martie, la Salisbury (Marea Britanie).
Succesul sancţiunilor depinde de o strânsă coordonare cu Europa, a subliniat Tessler. Responsabilul american a făcut un tur al capitalelor europene pentru a apăra acest demers.
„Sancţiunile noastre trebuie să rămână în vigoare până când vom vedea schimbarea de comportament a Moscovei pe care o vrem cu toţii”, a afirmat el.
„Nu credem că este justificată o relaxare a sancţiunilor înainte să existe o schimbare completă de comportament şi aplicarea completă a angajamentelor ruse”, a adăugat el.
David Tessler a precizat că s-a deplasat recent în Austria, unde partidul de extremă dreapta FPOe, membru al coaliţiei guvernamentale, îşi afişează simpatia pentru Vladimir Putin. Preşedintele rus a fost invitat la căsătoria şefei diplomaţiei austriece Karin Kneissl şi a dansat cu ea în această vară. Evenimentul a fost unul foarte mediatizat.
Responsabilul american şi-a anunţat intenţia de a se deplasa acum la Roma, unde Liga, partid de extremă dreapta membru al coaliţiei guvernamentale, pledează pentru ridicarea sancţiunilor UE împotriva Moscovei.
„Ameninţarea rusă se agravează, în pofida sancţiunilor americane şi europene”, a afirmat el. „Nu este pentru noi o dezbatere teoretică. Este vorba despre o ameninţare clară şi trebuie să o combatem”, a subliniat Tessler.
Sancţiunile europene împotriva Rusiei comportă în special o „listă neagră” de 155 de persoane şi 44 de entităţi, vizate de o decizie de îngheţare a averilor, precum şi de restricţii de călătorie.