Washingtonul consideră ridicole insinuările că ar fi sabotat gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2
„Ştim cu toţii că Rusia răspândeşte dezinformarea de mult timp şi o face din nou aici”, a spus ea, după ce purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt implicate.
„Preşedintele SUA este obligat să răspundă la întrebarea dacă SUA şi-au îndeplinit ameninţarea”, a scris ea pe Telegram, făcând referire la o declaraţie a preşedintelui Joe Biden la începutul lunii februarie, care susţinea că Washingtonul ar putea „închide” Nord Stream 2 dacă Moscova intervine militar în Ucraina.
La Casa Albă, se subliniază că aceste remarci se refereau de fapt la presiunea intensă exercitată de preşedintele american pentru ca Germania să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2, presiune care ajunsese să dea rezultate.
Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.
Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice.