Washingtonul e pregătit să negocieze cu Moscova, dar nu vede din partea acesteia o deschidere spre diplomație
„Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă, preşedintele Putin continuă să împingă în direcţia opusă”, a declarat Blinken la o conferinţă de presă cu omologul său francez, Catherine Colonna.
„Luăm în considerare şi vom lua în considerare toate mijloacele de a avansa diplomaţia dacă vedem o deschidere pentru a o promova prin orice mijloace, bineînţeles că vom lua mereu în considerare acest lucru”, a spus el. În schimb, a adăugat el, Moscova ” îşi dublează şi triplează” agresiunea.
Rusia şi-a intensificat în această săptămână atacurile cu rachete şi drone asupra infrastructurii ucrainene care asigură aprovizionarea cu energie şi apă. Kievul şi Occidentul consideră că aceasta este o campanie de intimidare a civililor înaintea venirii iernii.
La începutul acestei luni, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu, că Rusia este dispusă să se angajeze cu Statele Unite sau cu Turcia în privinţa modalităţilor de a pune capăt războiului, aflat acum în a opta lună, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere.
Blinken şi alţi oficiali americani au spus în mod repetat că Moscova nu este interesată de un demers diplomatic serios.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri cu omologul său rus, Serghei Şoigu. În prima conversaţie telefonică din luna mai, şeful Pentagonului a subliniat importanţa menţinerii liniilor de comunicaţie pe fondul războiului din Ucraina.
În declaraţiile televizate adresate Consiliului de Securitate, preşedintele Putin a anunţat sporirea puterile guvernatorilor regionali şi a ordonat crearea unui consiliu coordonator sub conducerea primului ministru Mihail Mişustin care să susţină „operaţiunea militară specială”, aşa cum numeşte liderul de la Kremlin invadarea Ucrainei.