Departamentul Trezoreriei american a explicat într-un comunicat că cei sancţionaţi au sprijinit, de fapt, Rusia în domeniul militar pentru a eluda sancţiunile impuse împotriva sa.
„Sancţionarea aliaţilor (Rusiei) este una dintre numeroasele măsuri pe care Trezoreria şi partenerii noştri de coaliţie le-au luat şi le vor continua pentru a consolida punerea în aplicare a sancţiunilor împotriva sectorului de apărare al Rusiei, a binefăcătorilor şi susţinătorilor săi”, a declarat într-o notă subsecretarul Trezoreriei, Wally Adeyemo.
Printre cei desemnaţi miercuri de SUA se numără dealer-ul de arme Igor Zimenkov, cu reşedinţa în Cipru, şi fiul său Jonatan pentru că ar fi facilitat vânzări de arme ruseşti către guverne străine.
Potrivit SUA, ambii au tratat direct cu companii de apărare ruseşti aflate sub sancţiunile Trezoreriei americane şi au fost implicaţi în vânzări de elicoptere şi echipamente de securitate cibernetică în afara Rusiei.
Restul celor sancţionaţi fac parte din ceea ce Trezoreria numeşte „reţeaua Zimenkov”, pe care o acuză de implicare în proiecte legate de forţele armate ruse, cum ar fi furnizarea de dispozitive tehnologice unei companii ruseşti după ce Moscova a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022.
Într-un comunicat separat, secretarul de stat american Antony Blinken (foto) afirmă că devine din ce în ce mai dificil pentru ‘complexul militar-industrial al Rusiei să realimenteze maşina de război a Kremlinului, fapt care o obligă să apeleze la furnizori malefici precum Iranul şi Coreea de Nord’.
„Încercând să se folosească de aliaţi pentru a se sustrage sancţiunilor americane, Rusia demonstrează că sancţiunile noastre au impact. Munca noastră va continua”, declară Blinken.
În virtutea acestor măsuri restrictive, toate proprietăţile şi activele deţinute de cei sancţionaţi în SUA sunt blocate, iar cetăţenilor americani le este interzis să facă tranzacţii cu ei.