Washingtonul restricţionează vizele pentru patru ţări care nu-şi primesc înapoi cetăţenii expulzaţi de SUA
Aceste sancţiuni variază ca severitate, cele mai dure vizând Eritreea. Astfel, potrivit documentelor citate, eritreenii care solicită, în ţara lor, vize de afaceri sau turistice pentru SUA nu le vor primi. În ce priveşte Guineea, SUA nu vor mai emite o serie de vize de turism, afaceri şi studiu oficialilor guvernamentali şi membrilor apropiaţi de familie ai acestora, iar în cazul Cambodgiei sancţiunile îi vizează doar pe angajaţii Ministerului de Externe de la nivel de director general în sus şi familiile acestora, în timp ce pentru Sierra Leone restricţiile se vor aplica doar oficialilor MAE şi din serviciile de imigraţie, pentru vize turistice şi de afaceri solicitate la Ambasada americană din Freetown.
În toate cele patru cazuri, există şi excepţii, şi anume pentru cetăţenii celor patru state care solicită viza dintr-o ţară terţă, pentru raţiuni umanitare sau pentru călătorii considerate a fi ‘în interesul SUA’.
Deşi astfel de prevederi există de mai mult timp în legislaţia SUA cu privire la imigraţie, în practică au fost aplicate doar de două ori într-un deceniu şi jumătate, ultima dată în octombrie anul trecut, când administraţia fostului preşedinte Barack Obama a refuzat să acorde vize oficialilor guvernamentali din Gambia şi familiilor acestora, întrucât guvernul ţării le-a refuzat intrarea unor cetăţeni ai săi expulzaţi din SUA.
Trei dintre cele patru ţări vizate de noile restricţii, şi anume Cambodgia, Guineea şi Eritreea, figurau în iulie pe lista statelor considerate ‘recalcitrante’ de autorităţile americane pentru imigraţie, asupra cărora administraţia preşedintelui Donald Trump s-a angajat să facă presiuni pentru a-şi primi înapoi cetăţenii. Atunci, pe această listă se aflau 12 state: China, Cuba, Vietnam, Laos, Iran, Cambodgia, Myanmar, Maroc, Hong Kong, Sudanul de sud, Guineea şi Eritreea.