Washingtonul și-a dat acceptul pentru vânzarea către Nigeria de armament în valoare de 1 miliard de dolari

Departamentul de Stat a aprobat joi o importantă vânzare de elicoptere de atac către Nigeria pentru aproape un miliard de dolari, în pofida îngrijorării legate de respectarea drepturilor omului în cea mai mare populată ţară din Africa, transmite AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 15 apr. 2022, 22:14
Washingtonul și-a dat acceptul pentru vânzarea către Nigeria de armament în valoare de 1 miliard de dolari

Vânzarea a 12 elicoptere de atac americane AH-1Z Viper şi a echipamentului militar asociat, precum sisteme de ghidaj şi termoviziune, dar şi instruirea aferentă, este estimată la 997 de milioane de dolari.

Ea va permite ‘mai buna echipare a Nigeriei pentru (…) promovarea stabilităţii regionale şi întărirea interoperabilităţii cu Statele Unite şi alţi parteneri occidentali’, a precizat Defense Security Cooperation Agency (DSCA) într-un comunicat.

Această vânzare ‘va constitui o contribuţie majoră la obiectivele de securitate ale SUA şi Nigeriei, partener strategic în Africa sub-sahariană’, adaugă DSCA.

Pe lângă capacităţile de tragere aer-sol, elicopterele de atac AH-1Z Viper pot fi utilizate în misiuni de recunoaştere şi de escortă, arată constructorul american Bell Textron pe site-ul său.

În noiembrie, în primul său turneu în Africa sub-sahariană, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a chemat Nigeria să joace un rol mai important pe continent, în acelaşi timp încurajând-o la mai multă transparenţă în gestionarea drepturilor omului.

Nigeria, ţară cu 215 milioane de locuitori şi cea mai mare economie din Africa sub-sahariană, este un actor esenţial pe continent pentru diferite administraţii americane care i-au curtat pe liderii nigerieni după restabilirea democraţiei în 1999.

Însă discursul american faţă de Nigeria s-a înăsprit, mai ales după reprimarea sângeroasă a unei ample manifestaţii de contestare paşnică împotriva violenţelor poliţiei în octombrie 2020.

Congresul american a întârziat vânzarea de echipament militar către Nigeria din cauza îndoielilor privind angajamentul armatei de a-i proteja pe civili în lupta sa contra insurecţiei jihadiste în nord-estul ţării de peste un deceniu.

Anul trecut, Nigeria a început să recepţioneze avioane americane de atac la sol Super Tucano. În 2017, preşedintele american Donald Trump dăduse undă verde acestei vânzări, suspendată de predecesorul său Barack Obama în urma unei lovituri accidentale nigeriene asupra unei tabere de refugiaţi, cu peste 100 de victime.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...