Cu doar zece zile înaintea învestirii lui Donald Trump pentru al doilea mandat de preşedinte al SUA, Departamentul Trezoreriei a detaliat o serie de sancţiuni ce vizează în special două mari companii ruseşti din sectorul energetic, Gazprom şi Surgutneftegaz.
De asemenea, sancţiunile se referă la 200 de petroliere care operează din Rusia şi constituie aşa-numita ”flotă fantomă” a Moscovei.
Mai multe dintre navele vizate sunt înregistrate sub pavilioane Barbados şi Panama.
”Statele Unite iau măsuri radicale faţă de o sursă de venituri esenţială a războiului brutal şi ilegal dus de Rusia în Ucraina”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.
În afară de producători şi nave, sancţiunile vizează şi ansamblul filierei, fiind ţintite contra unui anumit număr de intermediari, de furnizori de servicii pe câmpurile petroliere şi de responsabili politici ai sectorului petrolier din Rusia.
Sancţiunile americane au fost luate în coordonare cu Regatul Unit.
”Dacă aceste măsuri sunt puse în practică integral, ele vor slăbi veniturile Rusiei şi o vor costa mai multe miliarde de dolari pe lună”, a subliniat un responsabil american.
Astfel, va fi interzisă furnizarea de servicii de către companiile americane pentru întreprinderile ruseşti vizate, în special în ceea ce priveşte asistenţa pentru extracţia şi producţia de produse petroliere. Interdicţia va intra în vigoare pe 27 ianuarie, a precizat Departamentul Trezoreriei american.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat noile sancţiuni la adresa Rusiei, impuse de Washington.
”Aceste măsuri dau o lovitură semnificativă bazei financiare a maşinii de război a Rusiei prin perturbarea întregului lanţ de aprovizionare”, a scris Zelenski pe platforma X.
În 21 noiembrie anul trecut, Washington anunţase o serie de restricţii vizând 50 de instituţii bancare din Rusia, printre care Gazprombank, filiala financiară a Gazprom, în scopul reducerii veniturilor realizate din vânzarea de hidrocarburi.