‘Avem un interes uriaş să rezolvăm problemele din regiune înainte să ne consume pe toţi’, a declarat la Washington ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, după o întrevedere cu omologul său american, John Kerry.
Secretarul de stat a afirmat că cele două ţări aliate sunt ‘implicate în cel mai înalt grad pentru ca Grupul internaţional de susţinere a Siriei (ISSG, 17 ţări şi trei organizaţii internaţionale care au adoptat o foaie de parcurs diplomatică legată de conflictul sirian) să fie în măsură să avanseze spre un acces umanitar complet şi o încetare totală a focului’.
‘Ne exprimăm speranţa ca, atunci când ne vom vedea la Munchen în următoarele zile, să fim în măsură să progresăm spre acest obiectiv’, a adăugat John Kerry.
După o serie de reuniuni la Viena şi New York la sfârşitul lui 2015, puterile mondiale şi regionale, printre care Washingtonul. Moscova, Riadul şi Teheranul reunite în cadrul ISSG, urmează să se reîntâlnească joi la Munchen pentru a negocia o reglementare a conflictului care a făcut cel puţin 260.000 de morţi şi milioane de refugiaţi în cinci ani.
Acest proces diplomatic, numit de la Viena, a fost consacrat pe 18 decembrie prin Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată de cele 15 ţări membre, printre care Rusia. Documentul se pronunţă printre altele pentru instaurarea unui acord de încetare a focului şi acces umanitar la oraşele siriene asediate.
După luni de apropiere cu Moscova pentru a găsi o ieşire din criza siriană, Washingtonul şi-a schimbat atitudinea săptămâna trecută acuzând armata rusă, aliată a forţelor siriene, că a sabotat fragilele eforturi internaţionale de pace prin ofensiva lor asupra oraşului Alep.