Washingtonul somează Moscova să i-l predea pe Snowden, dispărut fără urmă

Economica.net
25 06. 2013
edward_snowden_charged_under_the_espionage_act_87901700

Aflat la originea dezvăluirilor despre spionarea de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet în Statele Unite şi în străinătate, Edward Snowden este considerat un trădător de către Washington, care a cerut arestarea sa, pentru moment fără succes, Hong Kong-ului şi Beijingului, iar ulterior Moscovei.

Potrivit fondatorului WikiLeaks Julian Assange, tânărul tehnician american, al cărui paşaport a fost invalidat de către Statele Unite, deţine „documente de refugiat” eliberate de Ecuador.

Snowden este „sănătos şi în siguranţă”, a declarat Assange luni, fără să precizeze unde se află, într-o conferinţă telefonică de la sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat de un an.

Foarte pornită împotriva Hong Kong-ului, care l-a lăsat pe Snowden să plece, în mod oficial din motive juridice, Casa Albă a cerut în mod ferm Rusiei să „studieze toate opţiunile pe care le are la dispoziţie pentru a-l expulza pe domnul Snowden către Statele Unite”.

Preşedintele Barack Obama a declarat că ţara sa urmează „toate căile legale şi cooperează cu o serie de alte ţări” în vederea abţinerii arestării acestuia.

Secretarul de Stat american John Kerry a ameninţat luni China şi Rusia că vor exista consecinţe asupra relaţiilor cu Washingtonul, considerând „foarte dezamăgitor” faptul că fostul consultant CIA a putut să plece de la Hong Kong la Moscova.

Snowden „şi-a trădat ţara”, a declarat şeful diplomaţiei americane, în cursul unei vizite în India.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe Jay Carney a denunţat „o opţiune delibarată a Guvernului (chinez) de a elibera un fugar, în pofida unui mandat de arestare valid”. „Această decizie are în mod incontestabil un impact negativ asupra relaţiilor” dintre cele două ţări, a adăugat el.

Surse informate au declarat pentru agenţia Interfax că Rusia studia o cerere de extrădare prezentată de Statele Unite.

Însă altă sursă a declarat că Snowden nu poate fi arestat şi extrădat, „în măsura în care nu a trecut frontiera rusă”, referindu-se la prezenţa tânărului american în zona de tranzit de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

Informaţii contradictorii s-au multiplicat luni cu privire la situaţia lui Snowden, care pare că nu s-a îmbarcat într-o cursă Moscova-Havana, pe care era înregistrat şi care a decolat luni după prânz.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, citată de agenţia Interfax, el a părăsit deja Rusia. „Ar fi putut să ia alt zbor. Este puţin probabil ca jurnalişti să fi fost martori la decolarea avionului său”, a declarat această sursă.

Însă altă sursă din cadrul serviciilor de securitate ale aeroportului a declarat pentru agenţia oficială Itar-Tass că americanul se afla în continuare în zona de tranzit pe Şeremetievo.

Snowden urma să plece în Cuba şi să meargă ulterior în Ecuador, unde a cerut azil politic.

El s-a refugiat la Hong Kong pe 20 mai, după ce şi-a părăsit domiciliul din Hawaii, unde lucra pentru o firmă subcontractoare a NSA.

Într-un interviu pentru South China Morning Post, realizat pe 12 iunie, dar publicat marţi, Edward Snowden afirmă că s-a angajat la firma Booz Allen Hamilton cu scopul de a culege probe privind activitatea NSA.

„Funcţia mea în cadrul Booz Allen Hamilton îmi dădea acces la liste de aparate (calculatoare, telefoane mobile) spionate în întreaga lume de către NSA”, a declarat el pentru cotidianul anglofon din Hong Kong.

„De aceea am acceptat postul, acum trei luni”, a continuat el.

Firma l-a concediat pe tânărul american după primele scurgeri de informaţii în presă.

Inculpat pentru spionaj, Edward Snowden riscă 30 de ani de închisoare în Statele Unite.

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a anunţat luni că ţara sa va analiza „cu foarte mare responsabilitate” cererea de azil a lui Edward Snowden.

„Vom lua decizia pe care o vom considera cea mai potrivită cu respectarea absolută a suveranităţii noastre”, a adăugat Correa într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Ecuadorul i-a acordat deja azil lui Julian Assange, şi el căutat de Statele Unite pentru publicarea în 2010 a sute de mii de documente diplomatice confidenţiale.

Moscova neagă orice legătură cu Edward Snowden

 Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a negat marţi orice legătură între Rusia şi Edward Snowden, fost consultant al NSA căutat de Statele Unite pentru spionaj, şi a calificat drept „inacceptabile” acuzaţiile Washingtonului la adresa Moscovei, relatează AFP.

„Nu avem niciun raport nici cu Snowden, nici cu relaţiile lui cu justiţia americană, nici cu deplasările lui în lume”, a declarat Lavrov, adăugând că tânărul american nu a traversat frontiera rusă.