SUA studiază folosirea gazelor naturale ca armă în criza din Ucraina

Economica.net
07 03. 2014
steag_ucraina_99969600_77171300_34455100

Senatorul republican de Tennessee Bob Corker l-a întrebat pe Burns dacă ar fi corect să se spună că sunt discuţii pe această temă în cadrul administraţiei.

‘Există cu siguranţă’, a răspuns William Burns în faţa Comisiei senatoriale pentru relaţii externe.

Ideea generală vizează reducerea dependenţei europenilor de gazele ruse, dependenţă văzută la Washington ca unul dintre motivele pentru care Uniunea Europeană este reticentă în adoptarea unor sancţiuni împotriva Rusiei.

Aceleaşi temeri pot fi regăsite la Kiev care depinde de livrările Gazprom, gigantul rus din domeniul gazelor naturale.

În faţa deteriorării situaţiei din Ucraina, membri ai Congresului, printre care John Boehner, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, l-au îndemnat pe liderul de la Casa Albă să accelereze examinarea cererilor de export pentru gazele naturale lichefiate (GNL), afirmând că acest lucru ar putea contribui la ţinerea Rusiei sub control.

În contextul în care forţele preşedintelui Vladimir Putin îşi consolidează poziţiile în Peninsula Crimeea, situată în sudul Ucrainei, este foarte posibil ca situaţia să se înrăutăţească, iar Rusia ar putea să stopeze livrările de gaze naturale către Europa, dintre care jumătate tranzitează Ucraina.

Statele Unite au ajuns în ultimii anii cel mai mare producător mondial de gaze naturale datorită fracturării hidraulice şi a forajului orizontal. Surplusul de producţie ar putea ajuta Europa să renunţe la aprovizionarea din Rusia, sunt de părere susţinătorii proiectului de accelerare a exporturilor americane în domeniu.