Weekend de foc pentru carburanţi: Petrom a redus de două ori preţurile
La motorină scăderea a fost mai mică, dar a fost operată tot de două ori în acelaşi interval, respectiv 3 bani şi, apoi, 5 bani. Astfel, preţul motorinei a scăzut cu 8 bani, până la 5,07 lei pe litru, înregistrat azi la staţia de benzină Petrom Alexandriei, staţia de referinţă ECONOMICA.NET. Pentru benzină, aceeaşi staţie afişează un preţ de 5,12 lei pe litru. Preţul carburanţilor diferă între diverse staţii din ţară, chiar şi în cadrul aceleiaşi firme. Oscilaţiile pot fi şi de 5%. Compania are şi promoţii de weekend, până în octombrie, dar pe acelea le-am luat în considerare.
Preţurile carburanţilor sunt pe pantă, în ultima vreme , la motorină scăderile fiind însemnate. În urmă cu doar trei luni, litrul de benzină costa cam cât litrul de benzină, preţul oscilând în jurul a 5,80 lei.
Scăderile au intervenit în urma prăbuşirii preţului barilului de ţiţei de pe pieţele internaţionale, spun surse din companie.
Preţurile carburanţilor comercializaţi la noi în ţară sunt direct legate de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere şi de cursul de schimb.
La sfârşitul săptămânii trecute, prețul barilului de petrol a scăzut sub 40 de dolari, marcând astfel cel mai puternic declin săptămânal din ultimii 29 de ani. Cotaţia s-a prăbuşit după ce activitatea fabricilor din China a înregistrat în luna august cel mai pronunţat declin din ultimii şase ani şi jumătate.
Preţurile petrolului continuă să scadă, influenţate de tendinţa negativă a burselor la nivel mondial şi de date sub aşteptări referitoare la industria chineză, cotaţia ţiţeilului de referinţă pe piaţa americană înregistreze cea mai lungă perioadă de declin săptămânal după 1986.
La sfârşitul anului 1985, preţurile au coborât în decurs de cinci luni la 10 dolari pe baril, de la circa 30 de dolari pe baril, după ce OPEC a majorat producţia pentru a recâştiga cota de piaţă pierdută în favoarea producătorilor din afara organizaţiei.
PETROM este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.