Prin această înțelegere se pune capăt unei investigații care viza banca de mai bine de trei ani. Wells Fargo va plăti amenda către Departamentul de Justiție al Statelor Unite și către Comisia de Securitate și Schimb (Securities and Exchange Commission; SEC). Compania americană a fost de acord să intre și într-un program de supraveghere de trei ani, timp în care va coopera cu autoritățile de supraveghere ale guvernului american.
Ca parte a înțelegerii, Wells Fargo a admis că în perioada 2002 – 2016 și-a forțat angajații să atingă ținte de vânzări nerealiste ceea ce a determinat mii de salariați să prezinte date false clienților, să genereze înregistrări false și să folosească impropriu datele investitorilor.
Într-o declarație de presă, Charles Scharf, noul CEO al companiei, a descris practicile băncii din trecut că fiind regretabile.
“Acest caz ilustrează un eșec total al conducerii pe mai multe nivele din interiorul băncii. Spus cât mai simplu, Wells Fargo și-a trădat greu reputația câștigată pentru profituri pe termen scurt și a afectat negativ un număr nedeterminat de consumatori”. a declarat Nick Hanna, procuror din Districtul Central al Californiei.
Conducerea de vârf al era la curent cu practice ilegale și neetice încă din 2002, acestea fiind cunoscute sub denumirea de „jocuri de noroc” în interiorul băncii, au mai precizat oficialitățile americane. Aproape 500 de milioane de dolari vor fi plătiți către Comisia de Supraveghere și Schimb (SEC), care va distribui banii către investitorii păgubiți de către Well Fargo.