„Poporul grec trebuie să ştie în legătură cu ce se pronunţă; este vorba de viitorul Greciei în Europa şi în zona euro”, afirmă ministrul liberal german.
Grecia va organiza din nou alegeri pe 17 iunie, dat fiind că actualele partide parlamentare nu au ajus la un consens privind formarea unui guvern care să respecte condiţiile stabilite de comun acord cu creditorii străini.
Aceste alegeri se vor desfăşura după mai puţin de două luni de la cele din 6 mai, în contextul avansării partidelor care contestă măsurile de austeritate cerute de creditorii ţării, UE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Panos Kammenos şi liderul Partidului Comunist Elen, Aleka Papariga, au declarat presei la sfârşitul reuniunii că şefii de partid nu s-au pus de acord cu privire la un premier de consens. Potrivit dispoziţiilor legale, în lipsa unui acord privind un premier de consens, şeful statului trebuie să aleagă între preşedintele Curţii Supreme, cel al Curţii de Conturi şi cel al Consiliului de Stat pentru a-i încredinţa conducerea unui guvern ‘de serviciu’.
După cum au explicat liderii de partid la ieşirea din palatul prezidenţial, noul guvern interimar nu va putea lua nicio decizie relevantă cu privire la Uniunea Europeană sau NATO.
‘Va fi un guvern de tranziţie care nu va lua nicio iniţiativă nici în cadrul NATO, nici în Uniunea Europeană’, a explicat Aleka Papariga.
Aceasta ar putea afecta summitul NATO din 20 şi 21 mai, în care se va aborda aderarea Macedoniei, faţă de care Grecia se opune din cauza diferendului privind numele fostei republici iugoslave.
Joi se va constitui noul parlament, iar deputaţii aleşi la 6 mai vor depune jurământul, în timp ce vineri se va alege conducerea parlamentului. Odată constituite organele sale, noul parlament va avea o viaţă de numai câteva ore, deoarece, tot vineri, se aşteaptă ca preşedintele republicii să-l dizolve pentru a convoca alegeri.