WGC: cererea mondială de aur rămâne stabilă în pofida reducerii cererii asiatice
Cererea de aur din partea consumatorilor chinezi a scăzut cu 18% până la 263,2 tone, în condiţiile în care cererea chineză pentru monede şi lingouri a scăzut cu 55% în primul trimestru, compensată parţial de o creştere de 10% a cererii de aur pentru bijuterii. De asemenea, cererea de aur a consumatorilor indieni a scăzut cu un sfert până la 190,3 tone, în condiţiile în care cererea de aur pentru bijuterii a scăzut cu 9% iar cererea de aur pentru monede şi lingouri a scăzut cu 54%.
Pe ansamblu însă, consumul global de aur a rămas constant în primul trimestru la 1.074,5 tone, comparativ cu 1.077 tone în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care ieşirile nete din partea fondurilor de tip ETF s-au terminat.
‘În primul trimestru al anului trecut am asistat la ieşiri de aur din partea ETF şi, pe măsură ce preţurile au scăzut, am văzut cum consumatorii din întreaga lume au intrat pe piaţă pentru a cumpăra aur’ a declarat analistul WGC, Alistair Hewitt. ‘Ceea ce am văzut în primul trimestru al acestui an este o piaţă puţin mai stabilă. În timp ce cererea pentru monede şi lingouri a scăzut, ieşirile de la ETF-uri s-au redus’, a adăugat Alistair Hewitt.
În primele trei luni ale acestui an, WGC estimează că cererea totală de monede şi lingouri a scăzut cu o treime până la 282,5 tone. În schimb, cererea de aur pentru bijuterii a crescut cu 3% până la 570,7 tone. De asemenea, cererea de aur a băncilor centrale a scăzut cu 6% până la 122,4 tone, chiar dacă sectorul oficial a rămas un cumpărător net de au pentru al 13-lea trimestru consecutiv.
În termeni de valoare, cererea mondială de aur în primul trimestru a fost de 45 de miliarde de dolari, în scădere cu 21% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Aceasta în condiţiile în care preţul mediu de vânzare al aurului a fost de 1.293 dolari pe uncie, de asemenea cu 21% mai mic decât preţul mediu din primul trimestru al anului trecut.
Potrivit WGC, pentru întregul an 2014 cererea de aur a Chinei, care anul trecut a atins nivelul record de 1.066 tone, este de aşteptat să se situeze undeva între 1.000 şi 1.100 de tone în timp ce cererea de aur a Indiei ar urma să fie între 900 şi 1.000 de tone.