Wimmer, BCR: Presiunea BNR şi programul Prima Casă vor forţa celelalte bănci să dea credite în lei
„Nu ne schimbăm strategia (de a acorda credite exclusiv în lei pentru populaţie – n.r.) pentru că suntem convinşi că este cea mai bună decizie şi că celelalte bănci ne vor urma”, a spus Wimmer la o întâlnire cu presa, după ce a recunoscut că BCR a pierdut cotă de piaţă pe retail odată ce a renunţat la creditele ipotecare în valută.
El a arătat că este încrezător că presiunea BNR privind creditarea în monedă locală se va resimţi şi în strategia celorlalte bănci de pe piaţă, iar la aceasta se va adăuga şi noua formulă a programului Prima Casă, care va restricţiona finanţările exclusiv pentru monedă locală.
Wimmer a avut cuvinte de laudă la adresa BNR, care a început să reducă dobânda de politică monetară şi astfel să reducă din diferenţialul mare de dobândă între lei şi euro.
Oficialul Erste crede însă că banca centrală ar trebui să facă încă un pas pentru sprijinirea creditării în monedă naţională şi să mărească ecartul în rezervele minime obligatorii în valută, care se cifrează la 20% din pasive, şi rezervele minime obligatorii la lei, de 15%.
BCR şi ING sunt singurele bănci care au renunţat în mod formal la oferta de credite ipotecare în valută.
Pe de altă parte, deşi au avut deseori poziţii în favoarea creditării în monedă naţională, oficialii BNR nu au avut până în prezent iniţiative care să limiteze şi creditul ipotecar în valută.
Mai mult chiar, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat public că în cazul împrumuturilor ipotecare, care sunt împrumuturi pe termene foarte lungi şi cu garanţii evaluate în valută, banca centrală nu propune limitarea finanţărilor în euro.
Wimmer a arătat că fondurile atrase în euro vor fi utilizate în continuare pentru finanţarea marilor corporaţii, în primul rând a celor cu activităţi de export-import, a marilor proiecte de infrastructură, unde este nevoie de dobânzi fixe pe termene lungi şi a statului.
În opinia lui Wimmer, statul ar trebui să se împrumute echilibrat în lei şi valută, pentru a nu afecta resursele în monedă locală disponibile pentru sectorul privat. Din perspectivă prudenţială, oficialul Erste a observat că o serie dintre veniturile statului sunt indexate la euro.
El a arătat că expunerea Erste Group pe România a rămas stabilă în intervalul 8,2 – 8,5 miliarde euro.
În ceea ce priveşte resursele în monedă locală pe termen lung, necesare pentru a susţine finanţarea creditelor ipotecare în lei, Wimmer a amintit că este necesară de amendarea cadrului legal care să permită primele emisiuni de covered bonds(obligaţiuni cu suport credite ipotecare sau finanţări către autorităţi publice).
Totuşi, alţi bancheri susţin că astfel de obligaţiuni nu pot fi emise în monedă locală atât timp cât activul suport va fi format preponderent din credite ipotecare în valută.
Deşi FMI susţine trecerea de la finanţarea în valută la creditarea în lei, Wimmer a punctat că a observat nunaţa directorului general al instituţiei, Christine Lagarde, care a pledat pentru a mutare graduală către moneda locală pentru a nu afecta potenţialul de creştere economică.
Manfred Wimmer va prelua de la 1 septembrie poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, de la preşedintele Erste Group, Andreas Treichl.
Wimmer este artizanul preluării BCR de către Erste în 2006, el conducând echipa care a participat la licitaţia organizată de statul român.
BCR a trecut pe profit în primul semestru, cu un rezultat de 556,7 milioane de lei (126,8 milioane euro), faţă de pierderea de 548,5 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, dar activele au scăzut cu 4,9%, la 69,72 miliarde lei (15,63 miliarde euro) comparativ cu finele anului 2012.