Winkler: Reducerea TVA la produsele de panificaţie nu va duce la ieftinirea pâinii
Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat, joi, la Deva, într-o conferinţă de presă, că în România reducerea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la sută la 9 la sută nu va duce la scăderea preţului pâinii, astfel că nu va avea vreun efect în plan social, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Avem o politică fiscală haotică. Un exemplu este reducerea TVA la pâine, care este o decizie politică. De altfel, s-a şi declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic că mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea măcar a uneia dintre autostrăzi. (…) Ştiu că reducerea TVA la pâine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, însă, din păcate, această decizie nu are nicio legătură cu o politică fiscală coerentă. (…) Introducerea TVA de 9 la sută la produsele de panificaţie ar fi un lucru bun dacă s-ar traduce prin ieftinirea pânii, însă acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Winkler.
Potrivit acestuia, pâinea reprezintă 6,73 la sută din coşul de consum al unei familii, iar dacă, prin reducerea TVA, acest produs s-ar şi ieftini, atunci acest lucru ar însemna o creştere de 0,8 la sută a puterii de cumpărare, cu acelaşi procent urmând să scadă şi inflaţia.
„Preţul de vânzare al pâinii nu va scădea, lucru care a fost admis atât de producătorii din industria de panificaţie, cât şi de responsabilii din Ministerul Agriculturii”, a afirmat Iuliu Winkler, care şi-a exprimat îndoiala în ceea ce priveşte aşteptările guvernanţilor în privinţa „conformării voluntare a actorilor din această industrie”, care, datorită scăderii TVA la 9%, ar renunţa să mai ţină contabilităţi paralele şi şi-ar plăti integral contribuţiile către stat.
Totodată, Iuliu Winkler este de părere că, dacă se va aplica în acest an reducerea TVA la produsele de panificaţie, anul viitor se va renunţa la măsură.
Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu declara recent la o conferinţă pe teme fiscale că Guvernul va decide dacă va aplica TVA de 9 la sută doar pentru pâine sau pentru tot circuitul grâu-pâine în funcţie de răspunsul Comisiei Europene privind continuarea taxării inverse la cereale după 1 iunie.
„În ceea ce priveşte taxarea cu 9% a pâinii, efectele acestei măsuri depind foarte mult de sistemul de taxare inversă care va fi sau nu aplicat începând cu data de 1 iunie. Începând cu data de 1 iunie, România trebuie să aplice un sistem de taxare normală la cereale, ceea ce înseamnă că din punct de vedere al impactului evaluat pentru aplicarea cotei de 9% pe acestă existenţă sau non-existenţă a taxării inverse poate să influenţeze valoarea TVA de pe circuitul grâu-pâine”, afirma Manolescu.
Marţi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spunea că reducerea TVA la panificaţie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscală şi, dacă nu va scădea preţul pâinii, îl va plafona pentru multă vreme.
MEDIAFAX a publicat duminică un document elaborat de Ministerul Finanţelor în care se menţiona că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi „cel puţin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.