Compania FlyLili a anunțat astăzi, 27 decembrie, că se retragere de pe aeroportul din Brașov, fiind astfel a doua companie aeriană care părăsește cel mai nou aeroport din România, o investiție de 140 de milioane de euro.
Cu această plecare, și până la intrarea unui nou operator, Wizz Air rămâne singura companie aeriană care operează zboruri regulate internaționale de la Brașov.
Este al cincilea aeroport pe care Wizz Air operează fără concurență pe rutele internaționale.
Celelalte aeroporturi unde Wizz Air nu are concurență pe zborurile internaționale sunt: Craiova, Târgu-Mureș, Satu-Mare și Suceava, cu mențiunea că pe ultimele două compania TAROM are zboruri interne, care leagă orașele de București.
În acest context, Consiliul Județean a anunțat că oficialii aeroportului sunt în discuții avansate cu alte companii aeriene și că de anul viitor e posibil să vedem noi destinații operate de pe aeroportul din Ghimbav.
Traficul de pasageri pe aeroportul din Brașov, inaugurat în iunie 2023, a fost de 79.521 de pasageri. Deși a început cu un număr mic de zboruri, treptat traficul de pasageri a crescut, susținut în principal de cursele Wizz Air și Dan Air. Anul acesta, traficul a trecut de 205.000 de pasageri, când cea mai bună lună a fost august, cu peste 34.000 de pasageri transportați, potrivit datelor Asociației Aeroporturilor din România (AAR) analizate de Economica.net.
Dan Air s-a retras după câteva luni de operare, pe fondul mai multor neînțelegeri, în special de cele legate de programul de operare a aeroportului. Drept urmare, Dan Air și-a mutat toate zborurile pe aeroportul din Bacău din noiembrie anul trecut.
Deși anul acesta numărul de pasageri transportați a crescut, se pare că acest lucru nu a fost de bun augur și pentru compania aeriană Fly Lili, care în trecut a mai încercat lansarea de zboruri de pe aeroportul din Sibiu.
Compania a anunțat că va suspenda toate zborurile de pe aeroportul din Brașov. Ultimele zboruri vor fi cele din 10 ianuarie 2025. Printre motivele invocate de companie se numără costurile ridicate de operare, dar și numărul mic de pasageri.