Wizz Air despre Brexit: Libertatea de călătorie şi de comerţ internaţional trebuie păstrate şi ocrotite
Compania aeriană Wizz Air, care s-a listat pe Bursa de la Londra anul trecut şi care este cea mai mare companie de transport aerian din România ca număr de pasageri transportaţi, spune că prioritatea guvernelor din interiorul şi din afara UE trebuie este de păstra libertatea de călătorie.
Ieşirea Marii Britanii din UE poate duce la schimbări în ceea ce priveşte drepturile de zbor ale companiilor aeriene. Ca membru a Uniunii, Marea Britanie este parte din piaţa unică a aviaţiei UE, lucru ce permite companiilor aeriene să zboare liber spre şi în statele membre UE.
„Rezultatul referendumului din Marea Britanie privind apartanența la Uniunea Europeană indică faptul că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Cu toate acestea, termenii în baza cărora se va desfășura acest lucru vor necesita timp pentru a fi stabiliți.
Beneficiile economice ale politicilor de transport aerian european și internațional sunt dovedite, iar prioritatea mediului de afaceri și a guvernelor din cadrul și din afara Uniunii Europene va fi să se asigure că libertatea de călătorie și de comerț international sunt păstrate și ocrotite pentru ca serviciile de călătorie low-cost să se mențină pentru consumatori și companii.
Wizz Air se va concentra în continuare pe obiectivul de a deveni compania din Europa cu cele mai mici costuri de operare, prin intermediul unui control ferm al costurilor și prin utilizarea celor mai eficace tehnologii, inclusiv creșterea numărului de aeronave noi Airbus A321 cu 230 de locuri, cea mai eficientă aeronavă cu un singur culoar din industrie”, este reacţia Wizz Air la solicitarea ECONOMICA.NET.
Companiile aeriene listate la Bursa de la Londra şi care au cote de piaţă semnificative au fost afectate puternic de rezultatul referendumului. IAG, easyJet, Wizz Air şi Ryanair, au pierdut între 18 şi 22%, potrivit Reuters.
Încă dinaintea votului, şefii companiilor aeriene au avertizat că un eventual Brexit va duce la scăderea cererii pentru vacanţe şi călătorii de afaceri, deşi analiştii spuneau că o scădere a lirei sterline ar face turismul din Marea Britanie mult mai atractiv.