Compania aeriană Wizz Air a încheiat un alt an financiar sub semnele pandemiei COVID-19. Pierderea înregistrată în anul fiscal încheiat la 31 martie 2022 a fost de 642,5 milioane de euro, în creștere de la pierderea înregistrată anterior, de 576 milioane de euro.
Numărul de pasageri tansportați aproape că s-a triplat, de la 10,8 milioane la 27,1 milioane transportați până la 31 martie 2022.
Veniturile au crescut substanțial, cu 125%, de la 739 milioane de euro, la 1,66 miliarde de euro. Cei mai mulți bani pe care Wizz Air i-a făcut provin din serviciile conexe activității de zbor, precum taxarea bagajelor, a locurilor sau îmbarcare prioritară: 931,4 milioane de euro, reprezentând 56% din veniturile totale de 1,66 miliarde de euro. Restul provine din vânzarea biletelor de avion.
EBITDA a rămas tot negativ, însă la un nivel redus față de cel înregistrat anterior: minus 19 milioane de euro față de minusul de 183 milioane de euro înregistrat la 31 martie 2021.
Gradul de ocupare al aeronavelor a crescut în ultimul an financiar la 78%, de la 64%, iar numărul de avioane a fost de 153, față de 137 la 31 martie 2021. Compania avea lichidități de 1,37 miliarde de euro.
„Creșterea capacității planificată pentru primele două trimestre din acest an financiar este de peste 30%, respectiv 40% și ne așteptăm la o creștere mai puternică decât în anul financiar încheiat la 31 martie 2020. Acest lucru va fi posibil cu o flotă de 182 de avioane până în martie 2023, cu una dintre cele mai mari rate de reînnoire din industrie, cu peste 50% din avioane cu modelul neo (nr. fabricat de Airbus), cu o vârstă medie a flotei de 4 ani și un număr mediu de locuri de 221 per avion, care duc la o un avantaj puternic și competitiv pe cost și sustenabilitatea mediului”, spune József Váradi, CEO și fondator Wizz Air.
Oficialul crede că se poate reveni la nivelurile și productivitatea de dinaintea pandemiei în timpul acestui an financiar, dar nu poate oferi o orientare investițională la acest moment. Pentru primul trimestru din acest an financiar, compania se așteaptă la o pierdere operațională.
Pe fondul războiului din Ucraina, compania aeriană are patru avioane blocate în țara vecină, unul în Lviv și trei în Kiev. „Avioanele sunt în stare bună și vrem să le repatriăm cât mai curând posibil. Aceste patru aeronave au o valoare contabilă combinată de aproximativ 25 de milioane de euro”, se mai arată în anunțul Wizz Air.
Suspendarea zborurilor spre Ucraina în lunile februarie și martie, au reprezentat 2%, respectiv 7% din întreaga reațea a companiei, iar capacitatea prevăzută pentru piața din Ucraina a fost realocată în întregime.
CITEȘTE ȘI Wizz Air va organiza în luna iunie zece evenimente de recrutare în șapte orașe din România