Wizz Air și-a parcat avioanele fără motoare pe o fostă bază militară din Polonia VIDEO

16 09. 2024
wizz air polonia

Utilizatorul AviSpace a publicat pe canalul de Youtube un video cu zborul LOT de la Varșovia la Bydgoszcz. În ultimele cinci minute ale filmării se pot vedea zeci de avioane ale Wizz Air parcate în spații separate.

Aeroportul din Bydgoszcz a fost înființat în timpul Primului Război Mondial, pentru armata germană, iar în urma tratatului de la Versailles, aeroportul a fost apoi folosit de armata poloneză. În 1929 au început și zborurile comerciale, cu pasageri, spre destinații precum Varșovia, Gdansk sau Poznan, operate de LOT Polish Airlines.

La 30 iunie 2024, Wizz Air avea 46 de avioane blocate la sol din cauza inspecțiilor legate de motoarele GTF. Numărul lor va crește la 47 în septembrie 2025, potrivit estimărilor recent ale companiei, față de ele inițiale care prevedeau că un număr de 50 de avioane vor fi la sol. Prognozele actuale au la bază o perioadă de 300 de zile necesare pentru verificarea motoarelor, însă compania se așteaptă ca actualizările viitoare să reducă acest lucru.

Wizz Air a primit 14 motoare GTF de rezervă în primul trimestru din acest an financiar și se așteaptă să mai primească două, pentru a limita ținerea la sol a flotei de avioane Airbus Neo, cu un total de motoare de rezervă de 56 până la finele acestei veri.

Conducerea companiei este în negocieri cu privire la obiectivele de returnare a motoarelor pentru anul viitor, precum și a ratelor și structura de compensare, care nu acoperă perioada de redistribuire a aeronavelor odată ce motoarele s-au întors.

Wizz Air a închiriat avioane

În primul trimestru, Wizz Air a primit nouă avioane A321neo, a închiriat trei A320ceo și a intrat în posesia a două A320ceo, având o flotă cu 218 avioane.

Wizz Air și-a asigurat opt avioane închiriate pentru perioade cuprinse între șase și douăsprezece luni, pentru a-și menține capacitatea rețelei pe perioada în care au loc inspecții la motoarele GTF.

Operatorul aerian are o comandă fermă de 317 avioane Airbus, din are 13 A320ne0, 257 A321neo și 47 A321XLR, însă se așteaptă ca din anul financiar 2026 30-35 de avioane să fie livrate cu întârziere, asta după ce Airbus și-a revizuit capacitatea de producție.