Wlassopol, ASF: Trebuie să facem o analiză ca să vedem dacă ASF şi BVB pot renunţa la o parte din comisionul pe tranzacţii

Trebuie să facem o analiză pentru a vedea dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pot renunţa la o parte din comisionul pe tranzacţii, astfel încât să crească atractivitatea pentru investitori, a declarat, marţi, Ovidiu Wlassopol, membru în consiliul ASF.
Economica.net - mar, 27 nov. 2018, 10:10
Wlassopol, ASF: Trebuie să facem o analiză ca să vedem dacă ASF şi BVB pot renunţa la o parte din comisionul pe tranzacţii

El a menţionat că pentru înfiinţarea unei Contrapărţi centrale, ASF poate reduce nivelul comisionului pe tranzacţii de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%.

„Bursa de la Bucureşti trebuie să depăşească nivelul de piaţă de frontieră, să se upgradeze la nivelul de piaţă emergentă, iar pentru asta mai are nevoie să îndeplinească doar criteriul de creştere a lichidităţii. Pe lângă ceea ce face Guvernul prin listarea de IPO -uri, Autoritatea poate interveni şi ea, deoarece creşterea lichidităţii pieţei de capital se poate realiza prin creşterea nivelului de siguranţă a tranzacţiilor şi prin reducerea taxelor. Înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale de către BVB poate readuce piaţa de derivate la Bucureşti şi creşte interesul investitorilor străini pentru Bursa de la Bucureşti. Spuneam de reducerea taxelor. Eu cred că trebuie să facem o analiză şi să vedem dacă ASF şi BVB pot renunţa la o parte din comisionul pe tranzacţii, astfel încât să crească atractivitatea pentru investitori. Eu cred ca pentru înfiinţarea unei Contrapărţi centrale, ASF poate reduce nivelul comisionului pe tranzacţii de la 0,06%, cât este în prezent, la 0,02%”, a spus Ovidiu Wlassopol, într-o conferinţă organizată la BVB.

Potrivit acestuia, în dezbaterea Parlamentului se află un proiect de lege privind Fondul de Compensare a Investitorilor care are susţinerea ASF şi a Guvernului României. Acesta a trecut de prima cameră sesizată, respectiv Senatul, şi acum se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Ovidiu Wlassopol a menţionat că principala noutate o reprezintă faptul ca administratorul schemei de compensare se transforma din Societate pe Acţiuni în persoană juridică de drept public după modelul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare sau FGA.

O altă noutate adusă de proiectul de lege înaintat Parlamentului este că Fondul de Compensare a Investitorilor va fi administratorul fondului de rezoluţie pentru intermediari, care va gestiona direct, ca un administrator special, firma de brokeraj care-şi păgubeşte clienţii.

„Faptul că Fondul de Compensare a Investitorilor va fi şi administrator al fondului de rezoluţie pentru brokeri, funcţionând sub tutela ASF, va permite o intervenţie mai promptă a autorităţii în caz de nevoie şi va asigura totodată, un mod mai organizat şi mai rapid de derulare a operaţiunilor de compensare, similar funcţionarii fondului care activează deja în sectorul asigurărilor. Investitorii vor avea siguranţa că îşi vor primi banii de despăgubiri în limita a 20.000 de euro şi într-un mod extrem de organizat şi transparent. Pot să vă spun că 20,6 milioane lei se aflau la 31 decembrie 2017 în conturile Fondului pentru despăgubirea investitorilor de pe piaţa de capital, bani care vor fi transferaţi Fondului de Compensare a Investitorilor după înfiinţarea sa”, a spus Ovidiu Wlassopol.

El a afirmat că înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale ar contribui în primul rând la creşterea siguranţei tranzacţiilor.

Contrapartea Centrală se interpune între vânzător şi cumpărător, devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. De asemenea, o Contraparte Centrală ar conduce la apariţia unor produse noi pe Bursa de Valori Bucureşti, cum ar fi de exemplu derivate sau vânzare în lipsă. Toate aceste elemente ar conduce implicit către o creştere a interesului investitorilor atât români cât şi străini pentru Bursa de Valori Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...