‘Există prea mulţi bani pe piaţă, mult prea mulţi bani în opinia mea’, a declarat Schaeuble într-un interviu publicat vineri de săptămânalul economic german Wirtschaftswoche. ‘Dacă BCE ar încerca să utilizeze o parte din instrumentele de care dispune pentru a reduce puţin această lichiditate abundentă aş fi fericit’, a adăugat Schaeuble.
Potrivit oficialului german, injecţia de lichidităţi în economie fără adoptarea de reforme structurale nu este suficientă pentru a crea condiţiile unei creşteri sustenabile.
De asemenea, Wolfgang Schaeuble a spus că sprijină în continuare un impozit minim pentru companii la nivel mondial.
‘Un singur sistem de impozitare la nivel mondial este, probabil, o iluzie. Dar un impozit minim ar fi de dorit’, a spus Schaeuble. În acest context, Schaeuble a apreciat că decizia Ciprului de a majora impozitul pe companii de la 10 până la 12,5% a fost prea puţin.
La finele lui 2011 şi începutul lui 2012, BCE a împrumutat băncilor din zona euro aproximativ 1.000 de miliarde de euro cu dobânzi reduse în contextul unei crize pe piaţa interbancară. În plus, BCE continuă să alimenteze băncile cu lichiditate cu prilejul operaţiunilor săptămânale şi lunare. Marţi, preşedintele BCE, Mario Draghi a precizat că băncile au rambursat jumătate din fondurile pe care le-au primit cu prilejul operaţiunilor LTRO după ce instituţia de la Frankfurt a oferit băncilor posibilitatea rambursării anticipate a fondurilor.