‘Va fi nevoie de un nou program în Grecia’, a declarat Schaeuble la un un miting electoral organizat marţi în nordul Germaniei. Cu toate acestea, Schaeuble a reafirmat opoziţia Guvernului de la Berlin faţă de ideea unei noi reduceri („haircut”) a datoriilor Greciei.
Până în prezent, Schaeuble a declarat că, după ce actualul program va expira, la sfârşitul lui 2014, creditorii internaţionali ar putea lua în considerare un nou program de ajutor pentru Grecia, dar nu a afirmat niciodată că acest lucru este o chestiune inevitabilă, cum pare să fi recunoscut marţi.
De asemenea, ministrul de Finanţe al cancelarului Angela Merkel a mai spus că se aşteaptă ca Germania să înregistreze o creştere de 0,5-0,7% în 2013. Prognoza oficială de creştere a autorităţilor de la Berlin este de 0,7%.
În luna februarie a anului trecut, ţările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, în ideea de a evita falimentul unei ţări membre care ar avea consecinţe imprevizibile pentru întreaga Europă. Planul cuprindea, pe de o parte, un ajutor public, sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referea la ştergerea cu 107 miliarde de euro a datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. Tot acest amplu proces de restructurare viza reducerea datoriei totale a Greciei până la 120,5% din PIB în 2020 de la 160% din PIB în prezent. În ceea ce îi priveşte pe creditorii privaţi, aceştia urmau să accepte pierderi de ordinul a 70% din valoarea reală a titlurilor greceşti pe care le deţineau.