WSJ: După victoria lui Obama, asupra SUA planează îngrijorarea privind economia

Preşedintele SUA, Barack Obama, proaspăt reales pentru un nou mandat, se confruntă cu o economie care arată scântei de vitalitate, dar este trasă înapoi de incertitudini legate de reglementare şi încetinirea creşterii la nivel global, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 09:34
WSJ: După victoria lui Obama, asupra SUA planează îngrijorarea privind economia

Economia SUA a arătat semne de îmbunătăţire în ultimele luni. Şomajul se află sub 8%, cotaţiile acţiunilor sunt în urcare, sectorul imobiliar îşi revine, iar consumatorii încep să accelereze cheltuielile pe maşini şi alte bunuri mai scumpe, după patru ani în care s-au concentrat pe plata datoriilor.

Totuşi, creşterea economică rămâne anemică. Multe economii europene se află în recesiune şi sunt afectate de probleme financiare. China, a doua mare economie în lume, încetineşte, cu un avans al PIB de 7,4% în trimetrul al treilea, faţă de 9,2% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cursa prezidenţială din SUA a atras puternic antenţia investitorilor, în mare parte din cauza implicaţiilor asupra cheltuielilor şi politicilor privind taxele şi sănătatea în SUA. Managerii de fonduri de investiţii au afirmat că printre principalele lor îngrijorări se află capacitatea preşedintelui de a evita activarea automată din 2013 a unor reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe în valoare de peste 600 de miliarde de dolari.

Obama, a cărui relaţie cu sectorul de afaceri s-a deteriorat în primul său mandat, se va confrunta cu decizii extrem de importante aproape imediat. Cea mai presantă problemă economică după alegeri este oprirea activării tăierilor de cheltuieli şi majorărilor de taxe. Acestea intră automat în vigopare în ianuarie, dacă Congresul şi Obama nu reuşesc să ajungă la un acord pentru a le înlocui cu alte măsuri. Casa Albă şi Congresul au amânat negocierile pentru după alegeri.

Preşedintele SUA a afirmat că nu va accepta o înţelegere dacă acaesta nu va include creşteri de taxe pentru americanii cu venituri mari, în timp ce mulţi republicani au avertizat că vor bloca orice majorări de taxe. Multe organizaţii ale mediului de afaceri au făcut, însă, lobby pe lângă cele două partide, Democrat şi Republican, să ajungă la o înţelegere.

Dacă politicienii americani pot lucra împreună, au şansa să reducă incertitudinile şi să facă posibilă o creştere economică mai robustă, potivit WSJ. Un nou blocaj politic, pe de altă parte, ar putea trimite din nou economia în recesiune în numai câteva luni.

„Multe companii au amânat investiţii, au blocat planuri de angajări şi formularea planurilor de afaceri pentru 2013, din cauza posibilităţii activării reducerilor de cheltuuieli şi creşterilor de taxe”, a declarat James Meil, economist-şef la producătorul de utilaje industriale Eaton Corp.

Şansele unui acord politic la Washington sunt la fel de greu de estimat precum perspectivele economice.

Dar, dacă politicienii reuşesc să schimbe sistemul de taxe într-un mod care să susţină creşterea şi să scadă deficitul bugetar, încrederea rezultată ar putea adăuga un punct procentual la creşterea PIB şi ar coborî şomajul mult mai repede, afirmă Allen Sinai, economist-şef la Decision Economics.

Schimbarea codului de taxe va fi unul dintre obiectivele imediate în al doilea mandat al lui Obama. Preşedintele SUA a cerut taxe mai mari pentru persoane cu venituri anuale de peste 200.000 de dolari şi pentru cuplurile cu peste 250.000 de dolari. De asemenea, vizează o reducere a taxei pentru companii de la 35% la 28%, în acelaşi timp, însă, cu eliminarea unui număr neprecizat de deduceri fiscale.

Obama va beneficia de un climat cu dobânzi foarte reduse pentru cel puţin încă câţiva ani, scrie WSJ.

Rezerva Federală a anunţat că va menţine dobânda pe termen scurt aproape de zero până la mijlocul anului 2015. Fed face achiziţii importante de obligaţiuni garantate prin ipoteci şi titluri ale Trezoreriei SUA, pentru a coborî în piaţa financiară dobânzile la împrumuturile pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...