WSJ: Investigaţia privind practici de corupţie la parteneri Microsoft, extinsă în Rusia şi Pakistan

Investigaţia autorităţilor din SUA privind posibile fapte de corupţie ale unor parteneri şi consultanţi Microsoft, cu ramificaţii şi în România, a fost extinsă pentru a include activităţi din Rusia şi Pakistan, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situaţiei.
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 07:25
WSJ: Investigaţia privind practici de corupţie la parteneri Microsoft, extinsă în Rusia şi Pakistan

WSJ a scris în luna martie că Departamentul Justiţiei şi Comisia pentru valori mobiliare (SEC) din SUA au început o investigaţie preliminară, după ce un fost reprezentant Microsoft din China a afirmat că unii parteneri ai companiei au mituit oficiali străini pentru a câştiga contracte. Ancheta dezvăluită în martie vizează şi relaţia companiei cu anumiţi distribuitori şi consultanţi din România şi Italia.

Anchetatorii din SUA verifică dacă Microsoft a avut vreun rol în cazul unor acuzaţii conform cărora firme intermediare partenere ar fi oferit mită pentru a obţine contracte de software cu Ministerul român al Comunicaţiilor, potrivit informaţiilor publicate anterior de ziarul american.

Potrivit surselor WSJ, Microsoft a fost anunţată de către un informator anonim că unii distribuitori din Rusia au plătit directorii unei companii de stat pentru a obţine un contract.

Situaţia este similară în Pakistan, unde un informator susţine că Microsoft ar fi autorizat o firmă de consultanţă să ofere unui oficial guvernamental şi soţiei sale un sejur de cinci zile în Egipt, pentru a câştiga o licitaţie publică.

Cei doi informatori au contactat Microsoft undeva în ultimele opt luni, au afirmat sursele citate.

Guvernul SUA nu a formulat acuzaţii împotriva Microsoft sau a partenerilor de afaceri ai companiei, invesigaţia fiind în etapa preliminară.

Contactaţi de WSJ, reprezentanţii autorităţilor SUA implicate în anchetă au refuzat să comenteze informaţiile.

John Frank, avocat şi vicepreşedinte al Microsoft, a declarat că grupul tratează cu seriozitate acuzaţiile şi va coopera în totalitate cu organele de anchetă.

Guvernul Statelor Unite a început în ultimii ani zeci de anchete privind posibile practici de corupţie ale companiilor americane în străinătate. Conform legii, compainile pot fi trase la răspundere şi în cazul în care neregulile sunt comise în folosul lor de către terţi.

Microsoft a început o investigaţie internă privind acuzaţiile dezvăluite în ultimele luni, potrivit unor surse apropiate companiei. Astfel de anchete interne pot costa milioane de dolari, notează WSJ.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...