WSJ – Ipoteza „scăpării” virusului dintr-un laborator din Wuhan este plauzibilă, potrivit unui raport guvernamental american

08 06. 2021
Laboratory Staff At The Pasteur Institute Work On The Coronavirus
LILLE, FRANCE - FEBRUARY 20: Adeline Danneels (L), CNRS technician and Sandrine Belouzard, virologist and researcher, at work in high-level P3 biosafety security laboratory at the Pasteur Institute of Lille on February 20, 2020 in Lille, France. The research institute has sequenced the genome of Coronavirus 2019-nCoV using blood samples taken from the first confirmed French cases of the virus. The institute's scientists will now focus on developing how the virus works, treatments and a possible vaccine. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)

Raportul, care este clasificat, are la bază un studiu pregătit în mai 2020 de Laboratorul naţional Lawrence Livermore din California şi a fost utilizat de Departamentul de Stat la realizarea anchetei din ultimele luni ale administraţiei Trump cu privire la originile pandemiei, scrie Agerpres.

Studiul laboratorului Livermore, care nu a comentat aceste informaţii, are la bază o analiză genomică a virusului responsabil de COVID-19.

Luna trecută, preşedintele american Joe Biden a afirmat că le-a cerut consilierilor săi să găsească răspunsuri cu privire la originile virusului. Agenţiile de informaţii americane iau în considerare două scenarii probabile – ca virusul să fi scăpat accidental dintr-un laborator sau să fi apărut din contactul omului cu un animal infectat -, dar nu au ajuns la o concluzie, a notat Biden.

Un raport încă secret al serviciilor de informaţii vehiculat în timpul administraţiei Trump a susţinut că trei cercetători de la Institutul de virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit şi au necesitat internare la spital în noiembrie 2019, au indicat surse guvernamentale americane, aminteşte Reuters.

Oficiali ai SUA au acuzat China de lipsă de transparenţă în legătură cu originea virusului, acuzaţii respinse de Beijing.

Separat, epidemiologul Mike Ryan, director în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat luni că organizaţia nu poate obliga China să dezvăluie mai multe informaţii cu privire la originile COVID-19 şi a menţionat că OMS va propune efectuarea de studii pentru a înţelege mai bine cum a apărut virusul.

Mai devreme în iunie expertul american în boli infecţioase dr Anthony Fauci a îndemnat China să facă publice dosarele medicale a nouă persoane despre care se crede că ar putea conţine informaţii care să aducă indicii esenţiale pentru a putea stabili dacă noul coronavirus a fost iniţial rezultatul unei „scurgeri” dintr-un laborator.