Xavier Martinet, Dacia: Ne temem că mașinile vor deveni obiecte de lux
În cadrul unei mese rotunde cu jurnaliștii români prezenți la ediția din acest an a Mondial de l’Auto de la Paris, Xavier Martinet, SVP Dacia Sales & Marketing, a explicat motivele pentru care marca românească, parte a grupului Renault, s-a comportat mai bine decât altele în ciuda crizelor succesive din industrie și a creșterii prețurilor. De asemenea, oficialul a dezvăluit așteptările sale în privința vânzărilor Dacia din 2022 și următoarea țintă a companiei.
Absolvent al NEOMA Business School și deținător, în perioade succesive, al multor funcții de conducere în cadrul Alianței Renault – Nissan, Xavier Martinet a devenit vicepreședinte Dacia în ianuarie 2021. Din această funcție, el coordonează activitatea de marketing și vânzări a mărcii românești la nivel mondial.
În discuția cu jurnaliștii români, Xavier Martinet a enunțat motivele pentru care marca Dacia a reușit să crească și chiar, temporar, să depășească vânzările mărcii-soră Renault într-o perioadă în care întreaga piață auto scade. „Dacia a avut avantajul că folosește mai puțini semiconductori. Mașinile mai mari și mai tehnologizate, precum cele ale Renault, au nevoie de mai mulți semiconductori și, prin urmare, sunt mai greu de produs când există o lipsă a acestor componente. Acesta este unul dintre factorii care au avantajat Dacia. Desigur, criza de semiconductori a lovit și Dacia. Mașinile electrice au nevoie de multe, iar Spring este o mașină electrică. Nu este vorba doar despre semiconductori. Au fost momente în care și sistemele ABS erau afectate de lipsa unor componente. Și, cum acestea sunt sisteme obligatorii pe piața europeană, a fost dificil. Deci, Dacia vinde bine nu doar pentru că are mai puțini semiconductori decât alte mașini. Fiind o companie mai mică, ne-am putut mișca mai repede decât altele cu mutări de corectare a unor lipsuri. Agilitatea a ajutat și ea”, a explicat Martinet.
Conform acestuia, Dacia a fost ajutată și de faptul că are „mașini noi în portofoliu. Au apărut Spring și Jogger, iar asta ne-a adus noi clienți. E drept că au și ieșit din gamă unele modele, dar Jogger are potențialul de a înlocui atât MCV cât și Dokker. La nivel mondial suntem la plus 10% într-o piață care a coborât cu 10%. Puteam fi chiar mai bine dacă aveam semiconductori și puteam produce mai mult. Este o luptă zilnică pentru componente în întreaga industrie. Nu uitați însă că, pe lângă această criză a semiconductorilor, există și una a transportului. Poate părea ciudat, dar găsirea unui camion de transport e relativ ușoară, dar nu și cea a unui șofer pentru acesta. Este o situația complexă pe care încercăm să o rezolvăm”.
În acest context, vicepreședintele Dacia se așteaptă la vânzări mai mari în acest an decât anul trecut, dar încă sub recordul din 2019.
„Anul acesta nu vom reuși să ne depășim vânzările din 2019, înaintea pandemiei. Atunci am vândut 736.000 de mașini. Anul acesta ne vom afla în jurul a 600.000 de unități. Deci suntem încă sub ceea ce am reușit în 2019. Dar și piața este mult sub ce era în acel an. Totuși, în 2022 vom atinge un record în zona vânzărilor de retail, cele către persoane fizice. Știți că anul trecut am fost, pentru prima dată, a reia marcă de retail în Europa, în spatele unor foarte cunoscute companii germane și japoneze. Cota noastră din vânzările către persoane fizice a fost de 6,2%, cea mai mare din istorie. Anul acesta, la finalul lui august, eram la 7,5%, deci anul trecut am fost pe locul trei la retail, iar anul acesta ar putea fi chiar mai bine”.
În opinia lui Xavier Martinet, scumpirea mașinilor a avantajat marca românească parte a grupului Renault, însă o prețurile au urcat atât de mult încât există temerea că vehiculele vor deveni produse de lux.
„În orice criză apar oportunități, iar ceea ce vedem noi este că inflația și scumpirea unor componente și materii prime a dus la creșterea prețului mașinilor. Unii dintre cumpărători văd cum o mașină de 20.000 – 25.000 de euro a ajuns să coste peste 30.000 de euro, iar astfel Dacia devine o alternativă foarte bună. Dar, în același timp, odată cu scumpirea mașinilor, pierdem o parte dintre clienții care, venind probabil de pe piața mașinilor second-hand, își doreau mașini foarte accesibile. Deci Dacia câștigă și pierde totodată. Asta nu ne bucură, dar, raportat la alte mărci de volum, cred că avem un avantaj.
Cu ani în urmă nu ne gândeam că un model Dacia va depăși prețul de 20.000 de euro. Dar atunci nu exista o criză a semiconductorilor, un război în Ucraina, prețul oțelului nu se dublase, nici cel al aluminiului nu crescuse cu 40%, etc. Lumea se schimbă, piața se schimbă și, în actualele condiții, creșterea prețului este inevitabilă. Așa cum vedeți scumpirile în gospodăria proprie și companiile auto le văd în propriul ciclu de producție. Nu am plănuit această creștere de prețuri, dar toți producătorii au fost nevoiți să o aplice. Întrebarea la care nu avem încă răspuns este dacă mașinile vor mai fi suficient de accesibile pentru toată lumea. În prezent ne temem că vehiculele vor deveni un obiect de lux. Aceasta este o problemă a întregii industrii auto. Sigur, nu suntem mulțumiți de situație, dar nu avem ce face, a declarat șeful diviziei de vânzări și marketing a Dacia.
În același timp, oficialul a ținut să menționeze avantajele Dacia în privința valorii de revânzare, dar și politica sa de a elimina discounturile.
„Eu, ca director de vânzări, nu sunt împotriva vânzărilor către companii. Ci împotriva discounturilor generate de acestea. Pentru că discounturile distrug modelul de business. Succesul Dacia de astăzi este generat și de faptul că mașinile își mențin foarte bine valoarea la revânzare, astfel încât clienții pot primi un preț bun când renunță la mașină. La generația anterioară a modelelor noastre, din o sută de cumpărători Dacia, 25 avuseseră un model al mărcii noastre și înainte. La cea de acum, 64 dintre cei care au avut o Dacia cumpără o alta. Deci oamenii au înțeles că, achiziționând o Dacia, după cinci – șase ani când o vând nu pierd foarte mulți bani. Acesta este unul dintre factorii-cheie ai succesului Dacia. Revenind la vânzările de flote, atunci când vor un 4X4 corect, multe companii țintesc Duster. Cu discount mic sau deloc. În cazul Spring este la fel. Firmele care vor o mașină electrică aleg Spring pentru că este accesibilă și își face treaba. Ca idee, companiile de car-sharing ne cer tot mai multe mașini Dacia Spring”, a declarat Martinet.
Pornind de la ideea că noile modele aduc noi clienți, din cu totul alte zone ale pieței și de la alte mărci, detaliu enunțat cu doar câteva zile în urmă, la București, de Denis Le Vot, directorul executiv al mărcii Dacia, Xavier Martinet a detaliat și schimbarea adusă de noile Spring și Jogger în portofoliul de clienți al mărcii.
„Tipul de clienți pe care îi are Dacia se schimbă ușor. Cu noile modele atragem noi cumpărători, dar media rămâne cam aceeași. Dacă la Sandero și Duster avem cam același tip de clienți, Jogger ne aduce mulți cumpărători tineri cu familii, iar Spring atrage și el, de asemenea, clienți mai tineri. Per total, media de vârstă a clienților Dacia este de circa 50 de ani, la fel ca în întreaga industrie. Aici, mașina care iese în evidență este Spring. Aduce mulți clienți tineri. În România, de exemplu, media de vârstă a clienților este chiar mai redusă decât în alte țări. Cu circa cinci ani”.
Vicepreședintele Dacia a dezvăluit și care este motivul dotării modelului Jogger cu sistem hibrid de propulsie, eveniment care va avea loc la începutul lui 2023. „Avem piețe în care dieselul este la putere. Iar Jogger Hybrid va fi elementul-cheie ca să ne majorăm vânzările pe aceste piețe. Pentru că noi vedem hibridul ca pe o soluție de a evita taxele mari bazate pe emisiile de CO2. Jogger Hybrid va fi o ofertă complementară pentru modelele noastre cu GPL. Îl putem numi chiar dieselul anului 2023 în gama Dacia”, a explicat Martinet, dând și câteva detalii despre următoarea noutate din gama Dacia:
„Următoarea nostră țintă este piața SUV-urilor compacte (n.n. – C SUV). Așa cum știți, aceasta ocupă 21% din întreaga piață europeană și vrem să fim acolo. Mai ales că segmentul aduce și profituri bune. Nu avem, deocamdată, în plan alte modele în alte segmente de piață. Dacă majorezi numărul de modele, majorezi investiția. Și, la final, cineva trebuie să plătească pentru asta. Noi preferăm să avem un număr mai redus de modele, dar mașini foarte puternice în segmentele lor. De aceea am renunțat la Lodgy, la Dokker sau la MCV. Pentru că nu erau suficient de puternice în zona lor. Volumul vânzărilor era mic și nu justificau investiția”.
Totodată, el a explicat și de ce, la un moment dat, probabil între 2028 și 2035, marca Dacia va trebui să treacă la sisteme de propulsie 100% electrice.
„Clienții Dacia sunt pragmatici. Ei nu vor să cheltuiască mii de euro în plus pentru un hibrid dacă nu este necesar. Dar, dacă în 2035 reglementările europene ne vor cere să fim o marcă electrică, vom fi o marcă electrică. Pentru că nu vrem să dispărem de pe piață. Deci întrebarea nu este dacă Dacia va avea doar modele electrice în 2035, ci drumul către această țintă. Și aici devine interesant să faci parte din grupul Renault. Pentru că avem o ofertă complementară în care marca franceză este un fruntaș în electrificare, iar Dacia o urmează atunci când are sens asta, când e neapărat necesar. Până atunci avem mașinile cu GPL, care reprezintă 35% din volumul nostru de comenzi în 2022. Apoi e hibridul. Va veni o zi când va trebui să trecem la alte tehnologii și o vom face. Pentru că le avem deja la Renault”, a încheiat vicepreședintele Dacia.