Xavier Martinet (Dacia): Prețul mediu al gamei Dacia a urcat la 17.500 de euro, dar se menține sub cel al concurenților

Xavier Martinet, directorul global de marketing și vânzări al mărcii Dacia, a declarat că, în prezent, prețul mediu al modelelor Dacia a urcat la 17.500 de euro, iar viitoarele norme de siguranță și depoluare ar putea genera noi scumpiri.
Robert Stan - Dum, 23 iul. 2023, 21:44
Xavier Martinet (Dacia): Prețul mediu al gamei Dacia a urcat la 17.500 de euro, dar se menține sub cel al concurenților

Într-o conferință de presă susținută cu ocazia prezentării rezultatelor comerciale ale mărcii românești Dacia, parte a grupului francez Renault, directorul global de vânzări, Xavier Martinet, a menționat că se așteaptă la un semestrul al doilea dificil pentru întreaga piață europeană pentru că volumul comenzilor este în scădere. În opinia sa asta nu va duce la o reducere a prețurilor de pe piață, ci chiar la scumpiri generate de așteptatele noi standarde de siguranță și de trecerea la normele de depoluare Euro 7.

„Vedem că întreaga piață auto europeană este mai dificilă decât cea de anul trecut. Dacia continuă să atragă comenzi astfel încât avem un catalog care acoperă trei luni și jumătate de producție. Deci nu sunt îngrijorat. Am câteva temeri legate de piața auto în general, dar nu atunci când compar Dacia cu alte mărci”, a declarat Xavier Martinet.

Totodată, el a explicat și că „deși numărul comenzilor este mai mic decât cel de anul trecut nu avem în plan o scădere a prețurilor pentru gama Dacia. Avem deja prețuri foarte competitive, cel mai bun raport dotări / preț din piață. Pentru că acesta este ADN-ul Dacia de 20 de ani. Prețul mediu al mașinilor Dacia este acum de 17.500 de euro. Asta în timp ce media pieței este de 35.000 – 38.000 de euro. E ușor de văzut diferența majoră dintre prețurile Dacia și cele ale altor mărci de pe piață. Jucăm un rol major în a facilita accesul la mobilitate și vom continua să facem asta”.

Mai mult decât atât, oficialul Dacia a explicat de ce și cum au evoluat prețurile mărcii în ultimii ani. „Vrem să rămânem brandul care oferă cea mai bună valoare pentru banii investiți de client. Când stabilim prețurile unui produs verificăm întreaga piață și prețurile competitorilor. Și am constatat că și acum suntem acolo unde ne-am propus să fim din acest punct de vedere. Ca idee, în 2019 Dacia era cu 25% mai ieftină decât competitorii săi cei mai apropiați, în 2022 se afla cu 15% sub prețurile concurenților direcți, iar acum probabil că procentul este undeva între 10% și 15%. Monitorizăm în continuare prețurile și suntem în limitele propuse”, a declarat directorul de vânzări Dacia.

Xavier Martinet a continuat explicând că atât Dacia cât și celelalte mărci de pe piață vor fi obligate să majoreze prețurile pe măsură ce autoritățile europene impun noi standarde de siguranță – este așteptat GSR2 – și de depoluare. În plus, noile modele vin cu mai multă tehnologie și, în consecință, cu prețuri mai mari.

„Chiar dacă avem ediții speciale precum Mat Edition, vânzări tot mai mari pentru varianta hibrid a Jogger, iar în curând vor sosi noi modele mai scumpe precum viitorul Duster sau Bigster, prețul mediu al mașinilor Dacia va rămâne sub cel al competitorilor. Spuneam mai devreme că acum avem un preț mediu de 17.500 de euro, iar cel al pieței totale din Europa este de peste 35.000 de euro. Deci avem destul loc de manevră. Viziunea noastră este aceea de a rămâne campioni ai mobilității accesibile. Asta chiar dacă prețurile – nu doar ale noastre, ci ale tuturor mărcilor – vor continua să crească din cauza viitoarelor reglementări de siguranță și a intrării în vigoare a Euro 7”, a declarat oficialul.

El a menționat și că viitorul Duster „va fi mai scump decât cel actual. Nu vă pot spune cu cât. Pentru asta va trebui să așteptați anul viitor. Dar, când veți vedea câtă tehnologie este în această mașină veți înțelege că ne păstrăm promisiunea de a oferi cea mai bună valoare pentru banii plătiți de client. Suntem entuziasmați de viitorul Duster, dar și de felul în care se comportă pe piață actuala generație”.

Tot mai mulți clienți europeni pentru Dacia

În condițiile în care vânzările globale Dacia s-au majorat în prima jumătate a lui 2023 cu cu 24,2% până la 345.432, dintre acestea clienții din Europa achiziționând 295.225 de unități (+30,1%), este limpede că strategia șefilor Dacia dă roade. Mașinile mărcii românești reușesc chiar să atragă clienți de la branduri mult mai cunoscute și cu o tradiție mai mare pe piață.

„De unde vin clienții Dacia? Cifrele ne arată că 25% au avut înainte tot un model Dacia, 15% au avut Renault, iar 60% vin de la alte mărci din afara grupului nostru. De la ce mărci, e simplu. Orice piață am lua în calcul, vedem care este liderul vânzărilor și știm că de acolo vin clienții. Asta se întâmplă pe orice piață verificăm. Este un detaliu încurajator care ne arată că Dacia devine tot mai mult o marcă credibilă și o alternativă interesantă pentru clienți. În plus, pot spune că Spring este modelul care ne ajută cel mai mult să cucerim noi clienți de la alte mărci. La capătul celălalt, atunci când își vând mașina Dacia, 60% – 65% dintre posesori cumpără tot un model al mărcii, 15% trec la Renault, iar restul părăsesc grupul. Mie îmi plac aceste procente chiar foarte mult”, a declarat Xavier Martinet.

Oficialul a explicat și că „motivele pentru care clienții cumpără un model Dacia s-au schimbat în ultimii ani. Acum majoritatea achiziționează Dacia pentru preț și design. Acum trei ani o cumpărau pentru preț și dotările incluse în acesta. Este o diferență fundamentală care arată că strategia noastră funcționează. Și care ne ajută să dezvoltăm imaginea mărcii. Și participarea la Dakar, precum și prelungirea colaborării cu UTMB (n.n. – Ultra Trail du Mont Blanc) au același rol. Credem că este momentul potrivit să facem o declarație de intenție”.

Șeful global de marketing și vânzări al mărcii românești din grupul Renault a dat și vești mai puțin bune, dincolo de potențiala creștere a prețurilor din anii următori. Conform LifeNews.ro, el a declarat că, în ciuda dezvoltării Dacia și a deciziei CEO-ului grupului francez, Luca de Meo, de a îi permite o evoluție independentă pe piețe, modelele vândute în America de Sud sub brandul Renault, chiar dacă sunt mai apropiate de modelele Dacia decât de cele ale mărcii franceze, vor continua să poarte emblema Renault.

„Chiar dacă Dacia devine pe zi ce trece o marcă de sine stătătoare în cadrul grupului și are o imagine proprie, nu vom muta modelele Renault similare din America de Sud sau alte părți ale globului sub marca Dacia. Ele vor purta în continuare sigla mărcii franceze. E drept că sunt produse foarte asemănătoare și e limpede că vom încerca să le separăm cât mai mult posibil în viitor. E un lucru important în domeniile managementului de brand și optimizării imaginii de marcă. Vor fi deci diferențe tot mai mari de design și, probabil, dotări diferite. Vom păstra, desigur, aceeași platformă, pentru că CMF-B este fantastică, dar mașinile vor arăta diferit”, a răspuns oficialul Dacia.

O altă veste proastă este legată de potențiala reducere a producției în condițiile unei piețe care pare a se îndrepta spre stagnare sau chiar recul. Conform lui Martinet, „strategia mărcii a fost întotdeauna aceea de a asambla cu o mașină mai puțin decât cererea de pe piață. Nu este ușor, dar asta încercăm să facem. Uzinele noastre din România și Maroc lucrează acum la întreaga capacitate, cu trei schimburi și șase zile pe săptămână. Și, atunci când nu lucrează, fac asta pentru că nu au suficiente componente. Dacă piața va încetini, vom ajusta, desigur, producția. (…) Sunt îngrijorat de venirea brandurilor chineze în Europa, dar cred că alte mărci trebuie să fie chiar mai îngrijorate. Mărcile chineze vin în Europa cu oferte tentante. În zona mașinilor electrice chiar foarte tentante. Vom lupta. Concurența nu ne sperie. Credem că avem destule cărți de jucat – vine un nou Duster anul viitor, care va duce marca la un nou nivel, și apoi Bigster.

Citește și:
– Tesla Model Y și Dacia Sandero conduc clasamentul vânzărilor de mașini din Europa în 2023
– Dacia a vândut la nivel mondial 345.432 vehicule în prima jumătate a lui 2023. Toate modelele au înregistrat creșteri

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...