XTB, 16 ani de prezență în România. Cum și-a consolidat încrederea în rândul investitorilor?

XTB, compania fintech globală specializată în soluții de investiții online printr-o platformă și aplicație mobilă dedicate, celebrează 20 de ani de la înființare și 16 ani de prezență pe piața din România. Acest moment aniversar subliniază consolidarea poziției sale ca partener de încredere pentru investitori, atât la nivel global, cât și local, și reafirmă angajamentul său de durată față de clienți.
Economica.net - joi, 10 oct. 2024, 15:39
XTB, 16 ani de prezență în România. Cum și-a consolidat încrederea în rândul investitorilor?

De la intrarea pe piața din România, XTB a înregistrat o creștere continuă, ajungând să se claseze pe locul șase la nivel global în atragerea de noi clienți, reflectând astfel încrederea constantă a românilor în serviciile sale.

„Acum 16 ani, lumea pieței bursiere din România arăta diferit, însă evoluția pe care XTB a cunoscut-o ne confirmă faptul că investitorii sunt maturi și știu cum să-și aleagă un partener financiar pe termen lung. Ne aflăm acum într-un moment de sărbătoare pentru noi, însă nu pentru că vorbim despre o vârstă frumoasă pe care o marchează compania, ci pentru că toți clienții noștri s-au convins de faptul că au găsit aici un mediu profesionist, care îi sprijină în drumul lor de a-și atinge obiectivele financiare”, a spus Irina Cristescu, General Manager al XTB România.

Cu peste 1 milion de clienți la nivel global, XTB oferă investitorilor siguranța și protecția necesare pentru gestionarea eficientă a investițiilor. În lumea investițiilor, siguranța și încrederea sunt factori esențiali pentru o experiență reușită.

Astfel, este important ca investitorii să aleagă un broker care respectă cu strictețe reglementările instituțiilor financiare din România, precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), asigurând astfel un mediu de investiții sigur și conform, așa cum face XTB.

Cine este investitorul român și cum preferă acesta să tranzacționeze cu XTB?

În 2024, vârsta medie a investitorilor XTB este de 35 de ani, după ce a înregistrat fluctuații minore în anii anteriori. O tendință importantă este creșterea considerabilă a numărului de investitori de sex feminin. Dacă în 2010 femeile reprezentau puțin peste 10% dintre clienții XTB, în prezent acest procent a ajuns la 22,78%.

Analizând tranzacțiile efectuate în perioada 2020-2023 (cu excepția anului curent, pentru care datele nu sunt încă disponibile), se observă că până la 99% dintre acestea au fost realizate pe o durată mai mică de 12 luni.

Această tendință indică o preferință evidentă a investitorilor pentru tranzacțiile pe termen scurt, în detrimentul celor pe perioade mai extinse de un an. Tranzacțiile pe termen scurt sunt adesea atractive datorită rapidității, flexibilității și potențialului de câștig rapid. Cu toate acestea, investitorii trebuie să fie conștienți de volatilitatea crescută asociată acestui tip de operațiuni.

Dacă ne referim la cele mai tranzacționate active, datele din 2024 arată că deciziile financiare ale investitorilor români includ diferite clase, cum ar fi indici bursieri majori (Nasdaq100, DAX 40 și S&P500), mărfuri (aur, petrol) și ETF-uri (hSXR8DE, hEUNLDE).

Accesarea acestor clase de active reflectă interesele clienților de a dobândi expunere globală pe economii și sectoare esențiale (tehnologie, energie, mărfuri). În egală măsură, mai este evidențiat faptul că traderii din România preferă active lichide și volatile pentru a profita de mișcările rapide ale pieței.

În funcție de volum, cele mai tranzacționate active financiare din 2024 sunt Acțiunile și ETF-urile cu deținere (54,32%), indicii bursieri CFD (19,58%), mărfurile CFD (13,06%), în vreme ce Acțiunile CFD (2,19%) și criptomonedele CFD (1,77%) au avut un volum mai redus.

„În ciuda turbulențelor economice, sociale și geopolitice înregistrate aproape în fiecare an, devine tot mai evident potențialul imens al pieței de capital”, adaugă Irina Cristescu.

xStation, platforma premiată la nivel internațional

Platforma XTB, dezvoltată intern, se remarcă printr-o serie de avantaje competitive, cum ar fi ușurința de utilizare, viteza superioară de execuție și recunoașterea internațională prin numeroase premii care i-au validat performanțele.

xStation, platforma de investiții online a XTB, se distinge prin performanțe excepționale, oferind acces rapid și simplu la peste 6.300 de instrumente financiare globale, cu un comision de 0% pentru rulaje lunare de până la 100.000 de euro.

Pe lângă Planurile de Investiții, o modalitate de a investi pasiv și automatizat, clienții XTB se mai bucură și de beneficiu tip dobândă la fondurile disponibile în RON, EUR sau USD. Acest beneficiu este variabil și poate suferi modificări o dată pe săptămână. Astfel, utilizatorii XTB pot să își gestioneze resursele eficient, generând venituri suplimentare chiar și în perioadele de inactivitate, în așteptarea oportunităților perfecte de a investi la bursă.

În plus, xStation permite tranzacționarea de CFD-uri pe indici, mărfuri și criptomonede, oferindu-le clienților o ofertă atractivă și beneficii fiscale optimizate.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care efectuăm importuri de 7,3 miliarde de euro şi exportăm de 3,6......
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...
Guvernul va împrumuta primăriile pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele cu bani europeni
Guvernul va împrumuta primăriile pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele cu bani europeni
Guvernul va susţine autorităţile locale cu împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile din proiectele cu ...