XTB: Fenomenul GameStop si Reddit, un punct de cotitură in istoria tranzacţionării de acţiuni
„Influenţa asupra pieţei avută de către comunitatea Reddit, comportamentul marilor bănci şi fonduri de investiţii perceput ca fiind incorect de micii investitori, neintervenţia SEC (ASF-ul american) în piaţă, imposibilitatea de a reglementa Internetul, precum şi oprirea intempestivă a tranzacţionării de acţiuni de către unii brokeri spre nemulţumirea masivă a investitorilor sunt principalele idei care au reieşit în urma Fenomenului GameStop şi Reddit din ultimele zile”, se arată în analiză.
Potrivit analizei XTB România, în încercarea de a explica pe înţelesul tuturor ce s-a întâmplat pe pieţele bursiere, dar şi pentru a trage o serie de concluzii valoroase despre repercusiunile posibile asupra burselor pe viitor, casa de brokeraj XTB România i-a adus laolaltă pe Filip Kaczmarzyk, membru în boardul XTB la nivel global şi şeful departamentului de Tranzacţionare, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist şi Irina Cristescu, General Manager, în cadrul sucursalei din România.
„Evident, trebuie să pornim de la comunitatea Reddit, deoarece este ea cauza seriei de evenimente recente. Ceea ce s-a întâmplat este că membrii forumului au decis că este timpul să arate marilor fonduri şi băncilor de investiţii că pieţele de acţiuni nu sunt ale lor. Aceşti membri susţin că a fost inacceptabil faptul că marile bănci au luat poziţii short pe acţiuni (au vândut în lipsă mizând pe scădere),dorind astfel ca aceste companii să eşueze. Planul a fost de a alege acţiunile unei companii pentru care există expunere ridicată pe poziţii short însă rulajele sunt relativ mici, şi să încerce să ridice preţul, astfel încât vânzătorii cu poziţii short să fie afectaţi. Atunci când volumele sunt mici şi numărul de ordine este redus, este foarte uşor să mişti acea piaţă, în special pentru un grup organizat de investitori. Aşa a fost ales GME. GameStop are o reţea de magazine de jocuri (în speţă pentru PC si consolă) în toată SUA. Anul trecut pe vremea aceasta, acţiunile GME se tranzacţionau la 4 dolari. În această săptămână însă au crescut şi la peste 450 dolari datorită investitorilor Reddit şi mecanismului short squeeze”, a afirmat Filip Kaczmarzyk.
Reprezentantul XTB a explicat pe scurt ce înseamnă vânzarea în lipsă. Astfel, atunci când un investitor crede că preţul unei anumite acţiuni va scădea, poate găsi pe cineva de la care să împrumute acţiunile pentru ca apoi să le vândă. Desigur, la o anumită dobândă. Apoi, când acţiunile scad într-adevăr, le cumpără înapoi la un preţ mai mic şi le returnează proprietarului, marcând ca profit diferenţa dintre preţul de cumpărare şi vânzare, minus rata dobânzii.
În opinia sa, există totuşi un element care face diferenţa.
„Vânzările în lipsă nu sunt disponibile pe scară largă pentru toată lumea. De obicei, marile instituţii, cum sunt băncile sau fondurile de investiţii, pot face acest lucru. Însă aceste instituţii trebuie să raporteze autorităţii de reglementare valoarea poziţiilor short deţinute, iar datele sunt disponibile pe scară largă pentru public”, explică, mai departe, şeful departamentului de Tranzacţionare al XTB la nivel global.
Totodată, şeful departamentului de Tranzacţionare, Claudiu Cazacu a subliniat că atunci când un investitor deschide o poziţie de vânzare în lipsă (short), trebuie să depună o anumită garanţie financiară la broker, astfel încât acesta să ştie că este capabil să acopere eventuale pierderi la închiderea poziţiei.
„Astfel, investitori alături, poate, de membri ai acestui forum au început să cumpere cantităţi semnificative de acţiuni GameStop, ceea ce a pus presiune ascendentă pe preţul de piaţă. Desigur, vânzătorii în lipsă au înregistrat o pierdere pe poziţiile lor (de tip short). Trebuie să avem în vedere că, atunci când un investitor deschide o poziţie de vânzare în lipsă (short), trebuie să depună o anumită garanţie financiară la broker, astfel încât acesta să ştie că este capabil să acopere eventuale pierderi la închiderea poziţiei. Cu cât preţul GME era mai mare, cu atât brokerii solicitau sume mai mari. O poziţie în pierdere nu poate fi ţinută la nesfârşit. Unii dintre vânzătorii în lipsă au decis să îşi închidă poziţiile. Şi pentru a închide o poziţie short, un investitor trebuie să cumpere acţiunile, ceea ce creşte preţul, oferind chiar ce aşteptau investitorii şi cei de pe forumul WSB de pe Reddit. Acest mecanism, descris simplificat anterior, se numeşte short squeeze, o forţare a poziţiilor de vânzare în lipsă. Se poate ca forumul Reddit să fi oferit doar scânteia, una puternică, iar ceea ce s-a întâmplat mai târziu să fi fost un mecanism natural de piaţă, pe care unii dintre investitorii instituţionali să nu îl fi luat în considerare. Odată ce această formulă a funcţionat pentru GME, unii dintre cei de pe forum au început să caute acţiunile şi activele următoare predispuse la mişcări similare. Scenariul s-a răspândit în mai multe zone ale pieţei, dar cu un succes mult mai restrâns”, adaugă, la rândul său, Claudiu Cazacu.
Într-o zi de tranzacţionare, XTB a avut 2.500 de ordine plasate într-o perioadă scurtă de timp la deschiderea pieţei americane. 1.800 dintre aceste ordine erau GME sau AMC. GameStop a fost la nivel global acţiunea cea mai tranzacţionată din data de 25 ianuarie până astăzi. Împreună cu AMC, acestea două au reprezentat peste 20% din volumul total al tranzacţiilor pe acţiuni. De asemenea, GameStop a fost în top 3 cele mai populare acţiuni în fiecare sucursală XTB din întreaga lume în luna ianuarie, într-un context în care majoritatea tranzacţiilor au avut loc în principal în ultima săptămână a lunii.
„Asta arată cât de mare a fost frenezia. Toată lumea a vrut să tranzacţioneze acţiunile respective. Mai mult, am avut clienţi care deschideau conturi noi DOAR pentru acest lucru. Datorită acestui fenomen, numai în ianuarie XTB a deschis dublul conturilor faţă de maximul istoric care a avut loc anul trecut în varf de pandemie şi care era deja la rândul său un maxim fără precedent. Deci, cu siguranţă putem vorbi despre un interes sporit. Ceea ce este mai important în opinia mea este modul în care am reuşit să gestionăm fluxul clienţilor noi şi existenţi. Spre deosebire de unii brokeri de pe piaţă care au suspendat temporar deschiderea de noi conturi de tranzacţionare, XTB a oferit continuitate şi în fluxul de deschidere a conturilor noi. În fiecare zi sistemele noastre atingeau noi valori maxime în ceea ce priveşte numărul de utilizatori online. Pentru a facilita acest flux, am acţionat imediat şi am optimizat infrastructura tehnică pentru a îmbunătăţi capacitatea totală a sistemului”, a spus Irina Cristescu.
Aceasta a subliniat că afluxul de clienţi noi care au solicitat deschiderea de cont în aceasta perioadă a fost însă şi de până la 10 ori mai mare decât în perioade normale în aşa fel încât procesul de verificare şi validare a datelor clienţilor a durat considerabil mai mult. De asemenea, unii brokeri din piaţă nu au reuşit să susţină şi au blocat posibilitatea de cumpărare pentru aceste acţiuni. XTB însă a reuşit să ţină situaţia sub control, fiind unul dintre puţinii brokeri care nu au restricţionat tranzacţionarea pe GME, AMC sau alte instrumente similare.
„XTB funcţionează ca un broker de tip agenţie pentru acţiuni, lucrând cu diferite contrapărţi pentru a garanta executarea ordinelor clienţilor direct în piaţă. Au existat la un moment dat uşoare întârzieri, acestea fiind rezultatul volumelor mai mari decât de obicei şi a numărului limitat de brokeri din SUA care au permis execuţia în acele momente. Dar în cele din urmă toţi clienţii XTB au reuşit să achiziţioneze acţiunile dorite în portofoliile lor. Am navigat în această perioadă critică fără niciun incident major, iar clienţii noştri au avut acces complet şi constant la portofolii în orice moment”, a adăugat Irina Cristescu.
Potrivit lui Filip Kaczmarzyk, şeful departamentului de Tranzacţionare al XTB la nivel global, „ceea ce putem spune sigur este că există un risc sistematic la care nimeni nu s-a gândit până acum.”
„Tranzacţionarea se îndepărtează din ce în ce mai mult de burse şi se apropie de market makeri şi de operatori independenţi. Acest lucru permite instituţiilor precum Robinhood să ofere tranzacţionare de acţiuni fără costuri. Adesea, pentru decontarea tranzacţiilor clienţilor sunt utilizate instituţiile mici subcapitalizate în locul băncilor mari, scumpe. Dar ceea ce putem face este ca măcar să avem încredere că acele bănci sunt acolo dacă pieţele o iau razna. Evident, este imposibil să reglementezi Internetul. Totuşi, ceea ce poate fi reglementat sunt pieţele, market makerii, casele de compensare. Cred că SEC va dispune reglementări noi cu privire la cerinţele minime de capitalizare sau garanţii pentru acele companii. SEC nu poate opri frenezia, dar ceea ce poate garanta este că, data viitoare, tranzacţionarea să nu fie întreruptă sau impactul asupra sistemului şi infrastructurii să fie mai mic”, a subliniat Filip Kaczmarzyk.
Acesta a menţionat că „totul a fost posibil pentru că a existat un interes crescut pe vânzările în lipsă şi volume mici.”
„Acest lucru nu ar fi posibil cu acţiunile Apple sau Bank of America. Cel puţin aşa cred. De asemenea, nu cred că este posibil cu argintul sau cu orice altă marfă de top. Capitalizarea de piaţă a acestor active este prea mare. Ar fi necesară participarea unui un număr mult mai mare de investitori pentru ca o astfel de schemă să funcţioneze pentru astfel de instrumente. Forumul Reddit a crescut semnificativ în ultimele câteva zile. Însă, cu cât grupul este mai mare, cu atât este mai dificil pentru cineva să îl organizeze şi să coordoneze întreg procesul. Cred că asta s-a întâmplat luni pe Ripple. Un lucru este, însă, cert. Nu toată lumea a ieşit în profit în urma freneziei pe GME. Odată ce a trecut punctul culminant, preţul acţiunilor a scăzut îndreptându-se spre valorile iniţiale de 4 USD… gândiţi-vă ce s-a întâmplat cu cei care au intrat prea târziu achiziţionând la 300 dolari”, a adăugat Filip Kaczmarzyk.
Cu mai mult de 15 ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. Cu birouri în peste 10 ţări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania şi Franţa, XTB este, de asemenea, reglementată de cele mai importante autorităţi de supraveghere din lume incluzând FCA şi KNF.