Astfel, la nivel global, numărul clienților noi a crescut cu 50,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, la un profit net consolidat de 26,9 milioane de euro. Într-un context cu volatilitate scăzută pe piețele financiare și de mărfuri, activitățile de marketing au generat un avans semnificativ al activității de tranzacționare, cu un volum pe instrumente CFD cu peste 26% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, se precizează într-un comunicat transmis de compania e către Economica.net.
În perioada iulie-septembrie 2023, grupul XTB a generat un profit net de 26,9 milioane de euro, față de 49,4 milioane de euro în perioada similară din anul anterior (scădere de 45,6%). După cele nouă luni din 2023, profitul net consolidat a atins 118,4 milioane de euro, comparativ cu 152,7 milioane de euro în perioada similară din anul precedent (scădere cu 22,4%).
Totodată, costurile operaționale au fost de 36,6 milioane de euro în intervalul analizat, față de 27,7 milioane de euro în aceeași perioadă din 2022.
În trimestrul al treilea din 2023, XTB a dobândit 67,5 mii de clienți noi la nivel global, iar de la începutul anului numărul acestora a ajuns la 235.000 (față de 44,8 mii în trimestrul al treilea din 2022 și 145,8 mii după primele nouă luni din 2022). Numărul de clienți activi este în evoluție semnificativă, iar în trimestrul al treilea al acestui an a atins un maxim istoric: 223.100 (+47,1% a/a).
Creșterea activității de tranzacționare din partea clienților XTB se reflectă în numărul de contracte CFD încheiate în loturi. Astfel, în trimestrul al treilea al acestui an, tranzacționarea cu instrumente financiare derivate a însumat 2,01 milioane de loturi, la nivel internațional, în creștere față de 1,59 de milioane de loturi cât a fost în anul anterior. Rentabilitatea per lot a scăzut la 30 de euro, față de 51 de euro în perioada similară a anului trecut.
Structura veniturilor pe clase de instrumente
Analizând veniturile grupului XTB din perspectiva claselor de instrumente responsabile de crearea acestora, CFD-urile cu suport pe mărfuri au preluat conducerea în trimestrul al treilea al anului 2023. Ponderea acestora în structura veniturilor pe instrumente financiare a ajuns la 47,7%. Aceasta este o consecință a rentabilității ridicate a instrumentelor CFD cu suport pe petrol, aur și grâu.
Pe locul al doilea, din perspectiva profitabilității activelor, au fost instrumentele CFD cu suport pe indici. Ponderea lor în structura veniturilor grupului XTB a fost de 25,4%, iar indicii bursieri din SUA au dominat în această categorie, liderii fiind US100 și US500.
CFD-urile cu suport pe perechi valutare au reprezentat 22,2% din veniturile totale în trimestrul al treilea din 2023. Cele mai profitabile instrumente financiare din această clasă au fost cele cu suport pe EURUSD, USDJPY și GBPUSD.
Costurile operaționale în perioada analizată au crescut la 36,6 milioane de euro, cu 8,9 milioane de euro mai mari decât în perioada corespunzătoare a anului precedent (27,7 milioane de euro). Cele mai importante modificări (creștere cu 3,9 milioane de euro) s-au înregistrat la costurile salariale și beneficiile angajaților, rezultate din dezvoltarea dinamică a companiei și creșterea numărului de angajați. Costurile de marketing au crescut cu 2,8 milioane de euro, în principal ca urmare a cheltuielilor mai mari pentru campaniile de marketing online.
Lansări de produse noi și o serie de produse puternice
În trimestrul al treilea din 2023, XTB a continuat să lucreze la extinderea ofertei de produse și a lansat un produs bazat pe ETF-uri, pentru investiții pasive pe termen lung – Planurile de Investiții. În septembrie, Planurile de Investiții au fost lansate în România, iar în săptămânile următoare produsul a fost pus și la dispoziția investitorilor din alte piețe europene, printre care Slovacia, Cehia, Portugalia, Italia, Germania și Spania. Pentru promovarea ideii de investiție pasivă, XTB a fost distins de comunitatea investitorilor din Polonia cu premiul „Passive Revolutionary”.
”XTB este un loc în care toți investitorii sunt bineveniți, indiferent de experiența investițională sau apetitul lor pentru risc. Pentru că ne străduim să le îndeplinim așteptările, depunem eforturi pentru a ne îmbunătăți platforma de investiții în privința ofertei de produse și a experienței clienților. În luna septembrie, am lansat Planurile de investiții, iar în săptămânile următoare vom adăuga și mai multe funcționalități la acest nou produs. Sunt convins că, datorită extinderii ofertei XTB, ne vom consolida avantajul competitiv pe piețele cheie”, a declarat Omar Arnaout (foto), Chief Executive Officer XTB.
Informații detaliate care rezumă activitățile Grupului XTB în trimestrul 3 2023, precum și rezultatele financiare și operaționale preliminare sunt prezentate aici.
XTB este o companie fintech globală care oferă investitorilor individuali acces instantaneu la piețele financiare din întreaga lume, printr-o platformă inovatoare de investiții online și prin aplicația mobilă XTB. Fondată în Polonia în 2002, XTB sprijină peste 847.000 de clienți la nivel global în atingerea obiectivelor lor de tranzacționare.
Clienții XTB au posibilitatea să tranzacționeze peste 5.900 de instrumente, inclusiv acțiuni, ETF-uri, CFD-uri cu suport pe perechi valutare, mărfuri, indici, acțiuni, ETF-uri și criptomonede.
În peste două decenii de activitate pe piețele financiare, XTB a înființat 12 sucursale în întreaga lume, inclusiv Polonia, Marea Britanie, Germania, România, Spania, Republica Cehă, Slovacia, Portugalia, Franța și Chile.
Din 2016, acțiunile XTB sunt listate la Bursa de Valori din Varșovia. Suntem reglementați de cele mai mari autorități de supraveghere din lume: Autoritatea de Conduită Financiară, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din Cipru și Comisia pentru Servicii Financiare.