XTB România: Prețul aurului a crescut la un nou maxim istoric în România, fiind influențat de evoluția pieței americane

Economica.net
19 05. 2020
aur_6869596867_64836900

În aceste condiții, piață aurului a fost una foarte dinamică. Cu toate acestea, modificările frecvente de atitudine ale investitorilor s-au putut observă și la nivelul evoluției prețului metalului, care a fost una agitată și în reprize.

Această tendință a fost remarcată și în timpul sesiunii de luni când prețul aurului a atins în prima parte a zilei cele mai ridicate niveluri din octombrie 2012 (1766 de dolari/uncia), dar, ulterior, a pierdut în totalitate avansul și a întrerupt o serie de 5 zile consecutive de creștere. Inițial, prețul a crescut că urmare a majorării cererii de aur determinată de anunțul făcut  de președintele Federal Reserve, Jerome Powell, care a spus că redresarea economică s-ar putea extinde pe parcursul întregului an, iar rata șomajului și contracția economică din al doilea trimestru ar putea atinge cele mai ridicate valori de la Marea Criză Economică din anii 30.

În acest context, oficialul american a declarat că instituția centrală are numeroase instrumente disponibile pentru susținerea economiei.

„Acest scenariu a readus în atenția investitorilor o perspectivă în care următoarea perioadă va fi marcată de o revenire economică lentă, iar stimulentele monetare masive vor determina devalorizarea monedelor și vor duce la perioade inflaționiste. În plus, șeful Fed a susținut că ritmul de revenire a economiei va depinde de descoperirea unui vaccin”, a explicat Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB România.   

Temerile investitorilor au dispărut în a două parte a sesiunii, când au apărut informații legate de un posibil vaccin. Astfel, Moderna a anunțat că vaccinul său experimental a înregistrat rezultate promițătoare în prima fază a testelor clinice. Acest deznodământ a trezit speranțele investitorilor cu privire la faptul că un tratament reprezintă un ”remediu” pentru problemele economice viitoare, eliminând necesitatea unei perioade lungi de stimulente masive din partea băncilor centrale. În plus, accentuarea apetitului pentru risc a dus la o reducere a cererii pentru titluri de stat americane și, implicit, la o apreciere a randamentelor. Această evoluție a afectat prețul aurului, oferind o alternativă de activ de refugiu cu un randament superior.

În acest context, gramul de aur a marcat o valoare record în România, beneficiind de scenariul favorabil. Aurul este cotat în raport cu dolarul american, iar deprecierea leului în raport cu moneda american și creșterea prețului aurului la nivel internațional au dus la atingerea unei cotații de 253,7705 de lei/gram, maximul anterior fiind înregistrat în luna aprilie (249,9219 lei/gram).

„În pofida corecției suferite ieri, perspectivele metalului prețios rămân optimiste. Ritmul de revenire a economiei este încă incert, existând opinii împărțite cu privire la cât de rapid se vor întoarce statele la situații similare celor dinaintea pandemiei. Șeful Fondului Monetar Internațional a susținut că va fi necesară o perioadă semnificativă de timp (mai lungă decât se estima inițial) pentru că economia globală să se recupereze pe deplin după șocul cauzat de pandemie. În plus, accentuarea tensiunilor comerciale dintre China și SUA reprezintă un argument pozitiv pentru aur, acesta fiind principalul motor ce a stat la baza aprecierii metalului prețios de anul trecut. Injecțiile de lichiditate în valoare de mii de miliarde de dolari realizate prin intermediul politicilor monetare neconvenționale de către băncile centrale alături de stimulente fiscale duc la creșterea masei monetare. Astfel, este posibil că aurul să beneficieze în continuare de o popularitate crescută, fiind ”singură monedă” ce nu poate fi tipărită de către instituțiile centrale, motiv pentru care reprezintă un instrument stabil în perioade de criză”, adaugă analistul Radu Puiu.