Yenul, la minimul ultimilor patru ani faţă de dolarul american

Cursul de schimb al yenului a trecut vineri pragul de 101 unităţi faţă de dolar, urcând la maximul ultimilor 4 ani, după o depreciere de peste 20% în ultimele şase luni, pe fondul planului de sprijinire a exporturilor desfăşurat de guvern şi banca centrală.
Economica.net - vin, 10 mai 2013, 09:14
Yenul, la minimul ultimilor patru ani faţă de dolarul american

Yenul a scăzut vineri cu 0,7%, cursul urcând la 101,27 yeni pe dolar, după ce a atins un maxim de 101,37 unităţi, cea mai slabă valoare înregistrată de valuta japoneză din aprilie 2009, potrivit Bloomberg.

Faţă de euro, yenul a coborât cu 0,5%, la 131,84 unităţi pentru un euro.

Declinul de vineri a fost determinat de speculaţiile din piaţă că investitorii locali migrează spre active străine în căutarea unor randamente mai bune, în contextul programului de stimulare a economiei derulat în ultimele luni de guvernatorul băncii centrale, Haruhiko Kuroda şi premierul Shinzo Abe.

Celelalte monede din regiunea Asia-Pacific înregistrează de asemenea scăderi, inclusiv în Australia şi Coreea de Sud.

În această săptămână, yenul a scăzut cu 2,3% faţă de dolar şi cu 1,6% în raport cu euro. Moneda unică europeană a coborât cu 0,7% faţă de dolarul SUA.

Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg arată că deprecierea yenului ar putea continua pentru tot restul anului, cu un curs de 104 unităţi la sfârşitul lui 2013.

Yenul a coborât cu peste 21% în ultimele 6 luni, situaţie care a atras nemulţumirea oficialilor din alte ţări, care sunt îngrijoraţi de scăderea competitivităţii propriilor exporturi.

Ministrul sud-coreean al Finanţelor a declarat în luna aprilie că deprecierea yenului are „un impact semnificativ” asupra economiei Coreei de Sud, mai grav decât ameninţările Coreei de Nord.

Speculaţiile din piaţă că autorităţile de la Seul ar putea reacţiona prin măsuri menite să deprecieze moneda naţională, wonul, au determinat deprecierea acesteia vineri cu 1,4%, la 1.106 unităţi pentru un dolar.

Banca centrală din Australia a coborât marţi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75%, un nou minim istoric, acuzând nivelul „neobişnuit de ridiat” al dolarului australian.

Moned australiană a înregistrat în această săptămână cel mai abrupt declin din ultimele 12 luni, de 2,7%, fiind aproape de paritate faţă de dolarul SUA.

Te-ar mai putea interesa și
VIDEO Autostrada Transilvania: „A început partajul moștenirii Bechtel”. Deme Macarale mută peste 400 de grinzi abandonate de 20 de ani
VIDEO Autostrada Transilvania: „A început partajul moștenirii Bechtel”. Deme Macarale mută peste 400 de grinzi ...
Pasionații de infrastructură au postat imagini cu mutarea unor grinzi pe un șantier din Autostrada Transilvania, după mai bine de 20 de ani de când au fost lăsate acolo de către constructorul......
Moscova anunță că o întâlnire între Putin și Zelenski ar fi posibilă, dacă mai întâi Rusia și Ucraina vor încheia niște acorduri prealabile
Moscova anunță că o întâlnire între Putin și Zelenski ar fi posibilă, dacă mai întâi Rusia și Ucraina vor încheia ...
O întâlnire între preşedinţii rus Vladimir Putin şi respectiv ucrainean Volodimir Zelenski este "posibilă", cu condiţia ...
Macron se arată convins că Trump va reacționa la cinismul președintelui Putin
Macron se arată convins că Trump va reacționa la cinismul președintelui Putin
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă, la Tirana, că este "sigur" că omologul său american Donald ...
Șapte state europene cer Israelului să ridice imediat blocada asupra Fâșiei Gaza
Șapte state europene cer Israelului să ridice imediat blocada asupra Fâșiei Gaza
Şapte ţări europene au cerut Israelului "să revină asupra politicii sale actuale" din Gaza şi să-şi ridice "imediat" ...