După Duster și Bigster, Renault va dezvolta un viitor proiect al mărcii sale premium, Alpine, în România

02 03. 2023
Yohann Ory - șef Centru de Design Dacia București

Într-o discuție purtată la sediul Centrului de Design Dacia din București, Yohann Ory, șeful acestuia, a declarta că, în opinia sa „trebuie să fim foarte mândri de Dacia pentru că, la nivel european, are o poziție foarte specifică. Cred că are produse interesante și o strategie foarte bună. Are și o abordare foarte clară a designului, acesta trebuind să fie foarte onest, sincer”.

Centrul de Design din România – care face parte din rețeaua Renault, alături de entitățile similare din São Paulo (Brazilia), Kiheung (Coreea de Sud), Chennai şi Mumbai (India) – și se subordonează celui de lângă Paris, este axat pe toate aspectele dezvoltării unei mașini, de la primele schițe până la dezvoltarea finală. „Practic, dezvoltăm mașinile de la A la Z. Avem designeri de exterior și interior, specialiști în culori și nuanțe și modelatori. În plus, lucrăm cu specialiști în diferite domenii legate de mașini. Ne ajută mult și faptul că suntem la doi pași de Centrul de Inginerie RTR pentru că lucrăm îndeaproape cu specialiștii de acolo pentru a ne asigura că nu dezvoltăm mașini doar frumoase, ci și de o înaltă calitate”, a explicat Yohann Ory.

Conform oficialului, „faptul că avem la dispoziție un spațiu mare și echipamente de ultimă oră ne permite să lucrăm la mai multe proiecte odată. Desigur, fiind un centru de design Dacia, ne preocupă în special gama acestei mărci, dar lucrăm și la proiecte ale Renault atunci când ni se solicită asta. Ba chiar și la unele ale mărcii Alpine. În acest caz e important să menționez că am luat parte la o competiție internă pentru dezvoltarea unui viitor proiect Alpine și am câștigat. Deci, unul dintre cele mai mari proiecte ale mărcii Alpine va fi realizat în România, de un român. Nu vă pot da mai multe detalii despre proiect, însă”.

„A oferi ceea ce este esențial nu înseamnă a crea ceva plictisitor. Și astfel ajungem la autenticitate. E un element foarte important pentru că mulți producători auto nu reușesc să atingă un astfel de nivel de onestitate. În plus, mașinile noastre trebuie să fie robuste. De aici și ideea de „outdoor”. Iar Duster este definitoriu în acest sens. Apoi, suntem o marcă „eco”. Ideea de „eco” venind atât de la economic, cât și de la ecologic. Și veți vedea că viitoarele produse Dacia, precum Duster sau Bigster, vor include tot mai multe materiale reciclate și reciclabile. Ambele, atât Duster cât și Bigster, sunt proiecte ale centrului de design de la București. Și, așa cum știți deja, între 95% și 97% din ceea ce ați văzut deja la conceptul Bigster va fi prezent pe modelul de serie. Dacă tot am vorbit despre proiectele centrului nostru de design trebuie să amintesc și conceptul Manifesto la care am lucrat împreună cu colegii noștri din Franța. Desigur, acel produs este mai degrabă un catalog de idei decât un viitor vehicul de serie. Dar veți vedea idei preluate de pe Manifesto pe viitoare modele Dacia de serie”, a continuat șeful Centrului de Design Dacia.

Se caută designeri

Șeful Centrului de Design Dacia a dezvăluit și faptul că viitoarele proiecte pe care le va gestiona implică și creșterea numărului de angajați.

„Aici, la Dacia Design Center avem un mediu de lucru foarte performant, cu aparatură de ultimă oră. Avem o echipă talentată, formată din 36 de persoane. Unii sunt străini, dar majoritatea sunt români. Și ar trebui să fiți foarte mândri de talentele pe care le avem aici. Trebui să spun că în ultima vreme Centrul a devenit foarte atractiv pentru talentele tinere din industrie. Mai ales după ce Luca de Meo, CEO-ul grupului Renault, a oferit libertate deplină mărcii Dacia să se dezvolte. Acum, în fiecare lună primesc portofolii foarte interesante de la tineri care își doresc să lucreze cu noi”, a declarat Yohann Ory.

Totodată, deși cu exact un an în urmă, designerul sosit în ianuarie 2021 la Dacia susținea că „echipa din Bucureşti are în prezent 36 de angajaţi şi ţelul este să trecem de 40 până la finalul anului”, acum, el a menționat tot un număr de 36 de persoane și a revenit cu ideea angajărilor.

„În viitor vom avea mai multe proiecte, cu siguranță, Prin urmare vom avea nevoie de mai mulți angajați. Am vorbit cu Laurens Van den Acker (n.n. – designerul-șef al grupului Renault) pe tema asta și mi-a spus că, atunci când găsim oameni buni, să îi angajăm fără alte discuții”, a declarat cum Yohann Ory.

El a explicat și că meseria de designer auto trece printr-o transformare importantă. „În ultimii ani a crescut mult presiunea de a dezvolta mașinile mai repede. Întreaga industrie se află în această cursă, iar CEO-ul nostru (n.n. Luce de Meo) ne solicită să fim tot mai competitivi. Aici are loc probabil și cea mai mare modificare a meseriei de designer auto. Termenele s-au scurtat mult pentru a ține pasul cu tendințele de pe piață. Înainte, timpul de dezvoltare pentru un nou produs era de circa cinci ani. Acum este mult mai scurt. Cu cel puțin un an mai scurt”, a mărturisit designerul.

Yohann Ory a preluat conducerea Centrului de Design de la București pe 1 ianuarie 2021 de la Jean Philippe Salar. El este absolvent al Ecole des Beaux-Arts (Nancy) și al Ecole Nationale Supérieure de Création Industrielle (Paris) din Franța. După ce a parcurs stagii de practică în domeniul designului (Fondation Odon Vallée, Primăria din Paris și Decathlon), în 2005 a devenit designer al Centrului de Design Renault din Paris.

Din 2007 a intrat în echipa Technocentre din Franța. În 2010, devine senior Designer, iar în 2013 pleacă în Coreea de Sud în calitate de Lead Designer la Renault Design Asia. În 2018, înainte de a ajunge șef la Centrului de Design din București, Yohann Ory revine în Franța, la Technocentre, ca Lead Designer. Și-a pus amprenta pe exteriorul unora dintre cele mai cunoscute modele Renault precum Clio, Captur, Megane Sedan, Scenic și chiar viitorul Renault Espace.

Dacia Design Center este singurul centru de design din Europa Centrală şi Orientală integrat în reţeaua de centre de design Renault Group. Centrul dezvoltă inclusiv activităţi de calitate design şi plan de formă (suprafeţe de clasă A).

Denumit inițial Renault Design Center, acesta a fost mutat din centrul Bucureștiului lângă RTR și a fost redenumit Dacia Design Center (DDC). Centrul integrează un atelier în care se poate realiza modelajul fizic a patru machete la scara 1 precum și de două săli mari de prezentare. În plus, studioul dispune de o cabină de vopsire precum și de o zonă specială pentru vizualizare în realitatea virtuală (VR).