Zahăr Luduș reia producția din septembrie cu materie primă românească. Acum ambalează zahăr importat din Ucraina pe care îl vinde sub brandul Bod
Scopul Mihaelei Neagu este de a menține brandul în atenția consumatorului până ce fermierii locali vor reuși să producă suficinetă sfeclă, dar și până când compania va avea acces la zahăr din restul statelor membre.
Fabrica Luduș ar avea nevoie de sfeclă de pe aproximativ 8.000 de hectare, însă anul acesta a semnat contracte cu fermierii care exploatează 3.300 de hectare și care au primit de la procesator sămânța și îngrășămintele.
“În prezent, importăm din Ucraina zahăr pe care îl reambalăm și îl punem pe piață sub brandul Bod, singurul sub care vom comercializa. Ucraina este singura noastră opțiune pentru că niciun stat membru nu mai vinde zahăr, păstrându-și local resursele. De asemenea, Moldova a interzis exporturile de zahăr (începând cu 1 martie 2022 n.red.). La fel și Turcia”, ne-a explicat Neagu.
În schimb, datorită inițiativei UE privind benzile de solidaritate, s-a înregistrat un aflux de zahăr ucrainean pe piața UE începând din iunie 2022, din datele USDA.
Prețurile sunt în creștere
Soluția importului din Ucraina, deși avantajoasă din perspectiva prețului, este însă una temporară și “neavantajoasă” pe termen lung, mai spune antreprenoarea care este de acord cu o posibilă decizie a UE legată de interzicerea importurilor de zahăr din Ucraina în statele UE vecine.
“Noi suntem de acord să se interzică importurile de zahăr din Ucraina. Vom achiziționa din UE chiar dacă este mai scump pentru a asigura o parte din cantitatea de zahăr necesară consumului populației. Doresc să-i asigur pe consumatorii zahărului Bod că în rafturile magazinelor se va găsi cu siguranța un produs de calitate, așa cum i-am obișnuit”.
În momentul de față, din datele companiei, prețul zahărului este în creștere și a ajuns la peste 1.000 de dolari tona. Zahărul din Ucraina este însă mai ieftin pentru că procesatorii de acolo au costuri mai mici cu utilitățile, fiind în stare de urgență.
După cum explică analiștii Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), criza energetică și indisponibilitatea materiilor prime au dus la prețuri excepțional de ridicate pe piața spot. Disponibilitatea zahărului brut, dar și a dextrozei, glucozei sau izoglucozei a pus în pericol mulți procesatori de alimente, dar a generat în același timp profituri mari pentru producătorii de zahăr.
Contract pentru 3.300 de hectare
În ceea ce privește activitatea de procesare de sfeclă de zahăr, aceasta va începe în unitatea de la Luduș cu 1 septembrie anul acesta, odată ce primele cantități de sfeclă de zahăr de la fermierii români vor ajunge în fabrică. Compania a semnat contracte cu aproximativ 250 de fermieri pentru a prelua sfecla de pe o suprafață de 3.300 de hectare, ceea ce înseamnă o cantitate de aproximativ 148.500 de tone, la un randament mediu de 45 de tone la hectar.
“Acum suntem în remont, ne pregătim de producție”, mai spune Neagu potrivit căreia în fabrică lucrează 122 de angajați.
Cât despre fabrica de zahăr de la Bod, aflată parțial tot în proprietatea lui Neagu, prin Best Achiziții S.R.L., aceasta va rămâne în conservare anul acesta din lipsa materiei prime.
Din datele companiei, pentru unitatea de la Bod ar fi nevoie de sfecla de pe aproximativ 6.000 de hectare. “Nu am avut de unde achiziționa atâta sfeclă, astfel că Fabrica Bod rămâne în conservare. Anul acesta, fermierii din zona Covasna-Harghita vor aduce sfecla la Luduș”, ne-a mai explicat antreprenoarea.
Care este situația fermierilor
Cultivatorii de sfeclă de zahăr au contracte anul acesta pentru producția de pe o suprafață de 15.500 de hectare, față de 8.500 de hectare anul trecut, din datele oferite Economica de către Mihai Dimitriu, director executiv al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.
Potrivit acestuia, procesatorul Agrana va prelua producția de pe 12.200 de hectare. Cât despre starea culturii, Dimitriu susține că nu au fost probleme până acum, dar mai este de semănat 25% din suprafață.
Cum arată piața europeană a sfeclei de zahăr
Producția de zahăr din sfeclă de zahăr a UE pentru anul de producție 2023/24 este prognozată de către USDA la 15,3 milioane de tone de pe aproximativ 1,44 de milioane de hectare de sfeclă de zahăr, cu 4% peste producția anului anterior. USDA estimează o reducere a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr în Franța, cel mai mare cultivator al anului trecut, dar a creșterii plantațiilor în Polonia, Spania, România, Slovacia și Ungaria.
Hotărârea Curții Europene de Justiție (CEJ) de a interzice statelor membre să mai acorde autorizații temporare de urgență pentru utilizarea neonicotinoidelor la sfecla de zahăr i-a determinat pe mulți fermieri francezi să opteze pentru plantații de culturi alternative. Pe de altă parte, sfecla de zahăr rămâne o oportunitate pentru fermierii polonezi care se confruntă cu un surplus de porumb în piață, mai ales urmare a importurilor din Ucraina, și cu rentabilitatea scăzută a grâului.
În ceea ce privește producția totală de zahăr din sfeclă de zahăr din UE, incluzând-o pe cea pentru uz industrial, USDA prognozează 16,7 milioane de tone, cu 600 000 tone în plus față de 2022/23, un an afectat de secetă, dar sub 2021/22.
Se preconizează că utilizarea industrială a sucului de zahăr brut pentru fermentație și producția de bioetanol va crește ușor, cu aproximativ 20.000 tone în 2023/24, după o scădere în 2022/23. Scăderea producției de bioetanol rezultă din faptul că fabricile preferă să utilizeze cereale ca materie primă în locul zahărului, având în vedere prețurile foarte mari ale zahărului.
Consumul rămâne constant
Cât despre consum, analiștii USDA spun că va rămâne stabil după o ușoară redresare în urma epidemiei COVID-19 în timpul căreia scăderea consumului în industria ospitalității nu a fost compensată pe deplin de creșterea consumului de zahăr în bucătăriile casnice.
Prin urmare, prognoza privind consumul pentru exercițiul financiar 2023/24 rămâne neschimbată la 17 milioane de tone. Consumul pe cap de locuitor rămâne sub nivelurile anterioare la COVID-19, deoarece industria alimentară din UE se lansează într-un program de reducere a conținutului de zahăr din produsele alimentare cu 10 % până în 2025.
Care este situația importurilor și exporturilor UE
USDA preconizează că importurile de zahăr din UE în anul de comercializare 2023/24 vor scădea la 2,5 milioane de tone, comparativ cu anul de comercializare 2022/23, pentru care se așteaptă ca importurile să ajungă la 3 milioane de tone, cu 50 % mai mult decât se estimase anterior.
Exportul pentru 2023/24 este prognozat stabil față de 2022/23 la 900.000 de tone, dar semnificativ mai mic față de 2021/22 (minus 26 %). Aceste niveluri de export reflectă ofertele limitate pe piața zahărului din UE, constrânse de seceta de vară și de prețurile ridicate.
Stocurile de zahăr din UE la sfârșitul 2023/24 sunt prognozate la 1,4 milioane de tone, cu 5 procente mai mult decât în 2022/2023.