Zamfir: Cioloș ar putea asculta de Isărescu și ar putea contracara efectele legii dării în plată printr-o ordonanță
Teoretic, legea dării în plată trebuie să intre la vot în plenul camerei deputaților miercuri, 13 aprilie.”Faptul ca Legea dării în plată nu este acum pe ordinea de zi a ședinței de miercuri 13 aprilie, nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Luni la prânz se stabilește de către Biroul Permanent al Camerei Deputaților ce legi vor intra la vot miercuri. Eu cred că va intra la vot și se va și vota“, spune deputatul într-o postare pe pagina sa de facebook.
În continuare însă, inițiatorul legii își exprimă îngrijorarea: “Mă îngrijorează însă ofensiva fără precedent a domnului Isărescu împotriva acestei legi. Declarația conform căreia aplicarea legii dării în plată și creditelor în derulare” reprezintă un risc sistemic major pentru economia românească”, e de fapt un preambul la ceea ce va face domnul Isărescu în calitate de nou președinte al Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială, noul SUPRAGUVERN al României. În mod concret, domnul Președinte Isărescu va avertiza oficial Guvernul despre riscul sistemic pe care îl reprezintă această lege, iar domnul Cioloș sunt convins că se va conforma și va emite o Ordonanță de urgență prin care se abrogă articolul care prevede că legea se aplică și creditelor în derulare”.
Astăzi, Banca Națională a prezentat raportul de stabilitate financiară, inaugurând o nouă tendință: acest raport se va prezenta de două ori pe an, nu o singură dată ca până acum, datorită faptului că în multe țări europene se întâmplă la fel. În discursul de astăzi, guvernatorul BNR a precizat că instabilitatea și impredictibilitatea legislativă din ultimele șase luni reprezintă un risc sistemic major, cu referire direct la legea dării în plată.
„În ultimele şase luni s-au intensificat iniţiativele legislative care îşi propun să reglementeze domeniul financiar-bancar, prin intervenţia în contractul dintre bănci şi clienţi. Una dintre ele este Legea dării în plată, iar în ultima formă adoptată sunt amendamente care corectează o parte din elementele semnalate, dar rămâne chestiunea de fond, pe care o reprezintă retroactivitatea, care se menţine, dar şi stabilitatea şi credibilitatea cadrului legislativ”, a afirmat Isărescu la deschiderea conferinţei de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare.