‘Cel mai important pentru mine, ca iniţiator principal ale legii, pentru colegii mei şi pentru Parlamentul României de fapt a fost că nimic din tezele unui scenariu apocaliptic pe care l-a expus public Banca Naţională, înainte de intrarea în vigoare a legii, nu s-a întâmplat. Vorbea BNR de risc sistemic sever, că se omoară creditarea odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, că nu se vor mai acorda credite în România, că dispar investitorii, dezvoltatorii imobiliari nu o să mai construiască case, că tinerii nu îşi vor mai lua locuinţe, că va conduce la falimentul sistemului bancar, că se omoară programul ‘Prima casă’. Este o ştire proaspătă, din 24 septembrie, de la BNR care ne spune: creditarea în lei a crescut şi discutăm de creditarea ipotecară, alta decât pe ‘Prima casă’. (…) Nu a existat niciun pericol, totul s-a dovedit a fi un bluf’, a afirmat Zamfir, la Palatul Parlamentului, în cadrul dezbaterii cu tema ‘Legea dării în plată la 5 luni de la intrarea în vigoare’.
Liberalul a menţionat că majoritatea băncilor au sesizat CCR şi au ridicat excepţia de neconstituţionalitate a legii, de aceea multe din notificări sunt blocate astăzi în instanţă în aşteptarea deciziei Curţii.
‘Eu cred că, după decizia CCR, piaţa imobiliară creditară va intra într-o logică firească, cerere şi ofertă. Sunt optimist în ce priveşte decizia Curţii şi îmi doresc foarte mult asta pentru că foarte mulţi oameni şi-au pus speranţa în această lege’, a arătat Zamfir.
El a adăugat că nu are o estimare oficială a numărului persoanelor care au apelat la legea dării în plată, dar din zona consumatorilor ştie că sunt aproximativ 8.000 de notificări de dare în plată.
Daniel Zamfir a precizat că au fost şi câteva probleme pe care le-au întâmpinat consumatorii în ce priveşte această lege, printre ele amintind problema impozitului pe tranzacţie, care până la urmă s-a lămurit, taxa pe care consumatorii o plătesc la ANCPI, taxele notariale şi problemele pe care le au cei care au fost deja executaţi şi au greutăţi în sistarea popririlor.