Zanzibar, cel mai nou paradis imobiliar. Românii investesc în vile pe apă, care se închiriază cu 700 de dolari/noapte

Arhitecții Sebastian Mîndroiu și Radu Călin, fondatorii studioului de arhitectură PickTwo, specializat în design pentru industria HoReCa, nu sunt doar proiectanții unui complex de vile în Zanzibar, ci și investitori. Zona este una cu potențial, mai ales că autoritățile de-acolo au început să investească în infrastructura insulei unde 90% din veniturile externe sunt generate de turism. Iar randamentele promise le depășesc pe cele din Mamaia sau Dubai.
Andrada Ghira - Dum, 08 sept. 2024, 23:18
Zanzibar, cel mai nou paradis imobiliar. Românii investesc în vile pe apă, care se închiriază cu 700 de dolari/noapte

Insulele Maldive, Seychelles sau Zanzibar au fost în pandemie zone de confort pentru turiștii care au vrut să călătorească în zone mai sigure. Aici, virusul nu făcea ravagii ca-n restul lumii, iar agențiile de turism aveau charterele pline cu turiști. În timp ce destinațiile clasice pierdeau turiști în plină pandemie, în Zanzibar, spre exemplu, numărul turiștilor străini creștea cu rate anuale de circa 30%.

În 2020, insula era vizitată de 260.000 de turiști, iar anul trecut numărul străinilor care au ajuns aici a trecut de 638.000, arată datele statistice din Zanzibar. La asta se adaugă și investițiile autorităților din ultimii ani, printre care și cea la aeroportul din insulă, dar și investiții făcute de instituții precum Banca Europeană de Investiții (BEI), care a investit anul trecut 270 de milioane de euro.

De ce Zanzibar și nu Dubai

La zece ore distanță de mers cu avionul de București, se află șantierul Azure din Michamwi, un complex de vile proiectat de arhitecții Sebastian Mîndroiu și Radu Călin. Lucrările de construcție au început recent, iar peste un an, la finalizare, primii turiști se vor putea caza în vilele cu privire la paradis.

Cei doi arhitecți și-au pus banii într-un proiect de vile în Zanzibar, la 6.000 de km distanță de casă, după ce au realizat designul pentru un restaurant în Paje, una dintre cele mai cunoscute localități în insulă. Au început proiectarea și designul în plină pandemie, atunci când pe piața de la noi nu mai era de lucru. Au ajuns în Zanzibar la finele anului trecut, atunci când restaurantul a fost inaugurat.

„Sunt investitori din România care locuiesc acolo de ceva timp, care au găsit această oportunitate să cumpere teren și să facă un restaurant.  Arhitectura în Zanzibar e cum era în România în anii ’90-’95, foarte tradiționalist, toate restaurantele sunt cu acoperiș de lemn destul de rustic, cum era orice terasă românească, cu mușcate la geam, cu șervetul pe masă. Noi am făcut o clădire modernă, cu aer condiționat, cu geamuri mari. Așa am ajuns acolo”, a povestit pentru Economica.net, Sebastian Mîndroiu.

Românii care și-au deschis un restaurant acolo mai aveau un teren de 12.000 de mp unde voiau să dezvolte ceva, dar nu aveau niciun plan. Arhitecții au văzut oportunitatea de a construi un complex de vile, o investiție de 11 milioane de euro, la care participă alături de Nikitas Simion, nu doar cu bani, ci și cu partea de proiectare.

Michamwi e la la 10-15 de mers de Paje și e la trei, patru minute distanță de sat. E practic o zonă nouă de construcție, unde mai există o singură casă construită și un teren lotizat.

„Ne-am dat seama ce lipsește și că se poate face foarte multe lucruri”, mai spune Mîndroiu care explică că după 11-12 ani de design pentru restaurante în București, piața de la noi s-a specializat, iar tichetul de intrare cu o investiție pe zona asta a crescut de la 150.000 de euro, la peste 400.000 de euro.

„La banii ăștia se mai aruncă doar cei care au experiență, e mai degrabă o consolidare a clienților din piața asta versus jucători noi, care poate intră într-un spațiu mic și în zona de cafenele, mini bistro, nu se aruncă nimeni să facă un restaurant de 400.000 de euro și să fie prima experiență. Ceea ce în Zanzibar nu se întâmplă. Acolo e nevoie de a acoperi toate solicitările clienților”, completează arhitectul.

Încă din pandemie, care a adus nevoia de diversificare, Mîndroiu s-a uitat și spre investițiile din Dubai, însă agenții cu care ținea legătura și care stăteau la coadă la apartamente când se deschideau birourile de vânzări, n-au reușit să-l convingă.

„E competiție mare, sunt foarte mulți dezvoltatori, se construiește foarte mult în Dubai. Se întâmplă un fenomen interesant: acolo oamenii care au bani și locuiesc acolo fac upgrade continuu. În momentul în care se construiește un complex mai bun, agenții le spun hai să te mut într-un complex mai bun, cu aceeași chirie. Dacă te uiți pe net, ansamblurile care au mai mult de 10-15 ani sunt destul de goale. Cele noi se dau imediat, pentru ca expații care stau acolo se mută dintr-un loc într-altul. Cele care nu au fost renovate, încep să nu mai aibă clienți, ok, le umpli repede cu lucrători, dar le scade mult valoarea”, mai spune Sebastian Mîndroiu.

Nici Bucureștiul, o piață pe care o cunoștea, nu a fost atractiv. Incertitudinea legată de eliberarea avizelor, dar și faptul că aici sunt deja dezvoltatori cu un brand în spate.

„Piața de la noi e mai matură, trebuie sa fii foarte bun pe ceea ce faci. Aici te bați cu jucători foarte mari, precum One, Prime Kapital, care fac asta de mult timp, au echipe deja construite. E mult mai greu să reușești să oferi ceva foarte bun, poate scoți un preț mai bun pe mp, dar dacă ai trei alegeri de făcut în aceeași gamă de preț, vei alege după brand. Și de asta, fiind o firmă la început, mi s-a părut interesant să mergem într-o zonă în care să putem să avem noi leadul”, mai spune arhitectul.

Vile de la 239.000 de euro

Azur este primul proiect pe care îl construiesc sub umbrela The Village în Zanzibar. Din cele 54 de vile, din care 16 pe apă și 38 pe uscat, s-au vândut deja 20%. Prețurile pornesc de la 239.000 de euro, dar destinația lor nu este pentru locuit, ci pentru închiriat în regim hotelier. Pentru promovarea lor, investitorii lucrează cu agenții din Zanzibar, dar și din România și Dubai.

Cei care au cumpărat deja sunt investitori din România, Australia, dar sunt și multe discuții avansate cu locuitori din Kenya, Africa de Sud, Dubai, Oman.

Sunt vizați în special clienții care vor să-și diversifice investițiile care, știu cum funcționează această piață, care au investit deja în apartamente la Mamaia-Nord sau Dubai.

Complexul va fi administrat de un operator hotelier

Cinci case au fost deja construite și s-au început lucrările la alte 12. Sebastian Mîndroiu spune că ritmul de construcție este unul bun, iar în 12 luni lucrările vor fi finalizare. N-au avut probleme în a găsi mână de lucru, iar muncitorii se mișcă mai repede decât cei de pe șantierele din București. Prețul de construcție pe mp este aici de circa 700-800 de euro, iar finisajele de la interior vor fi cele ale unui hotel de cinci stele.

„Funcționăm ca un dezvoltator, construim tot ansamblul. Suntem acum într-un proces de due diligence cu o serie de operatori hotelieri care să vină să preia totul când va fi gata și să-l folosească ca un hotel”, ne-a mai povestit arhitectul.

Pe lângă preluarea de către un operator hotelier, investitorii poartă discuții și cu clinică care dezvoltă clinici pentru prelungirea sănătății.

Ce randamente promite Zanzibar

Randamentele promise de investitori sunt peste cele care pot fi obținute în Mamaia-Nord sau Dubai. Pentru cei care vor un venit garantat, investitorii promit un randament de 10%, asigurat prin contract. Taxa de rezervare este de 10.000 de euro, după care există un plan de plăți.

„Pentru cei care își doresc varianta de randament garantat, aceste este de 10%, contractual, anual. Ceea ce înseamnă că în câțiva ani pot să-și recupereze investiția în vilă, la care se adaugă și valoarea acesteia care va crește. Noi estimăm că randamentul real va fi între 15 și 20%, poate chiar și 25%. De ce estimăm asta? Pentru că cererea turiștilor e mai mare decât oferta pe această nișă de vile. Ce este foarte important e că acesta e un randament net. Am comparat cu randamentele din Dubai, ei au 7-8%, dar acolo mai plătești niște taxe la final”, a mai spus pentru Economica.net Sebastian Mîndroiu.

Clienții internaționali, care au mai făcut astfel de investiții sunt și cei înțeleg potențialul din Zanzibar. Mîndroiu spune că se poartă discuții cu un portughez care vrea să cumpere patru, cinci vile, și care mai are investiții similare în Bali.

„E ca și cum ai avea o bucățică dintr-un mini resort, nu ai niciun fel de bătaie de cap, nu trebuie să gasești tu clientul, nu trebuie să te asiguri că a ajuns, așa pur și simplu vin bani la finalul lunii”, ne-a mai povestit arhitectul, care a și vizitat un astfel de proiect, dar unde locuințele sunt gestionate de cumpărătorii finali, care pot să stea cât vor sau să țină vila închisă. Investitorii au preferat însă ca acest proiect să fie tip resort, nu petnru uz privat.

Totuși, cei care cumpără aici o vilă, au o perioadă de șapte zile în care pot sta gratuit și o perioadă extinsă în care costurile sunt cu 50% reducere față de prețul de listă. Pe lângă asta, clientul mai beneficiază și de discount-uri la tot ce înseamnă servicii și costuri comune.

Vilele se vor închiria cu prețuri cuprinse între 500 și 700 de dolari pe noapte. S-a ajuns la acest preț după o comparație pe Booking cu alte proprietăți din Zanzibar de acest tip, cu aceleași finisaje. Un complex similar, care are 18 vile, are tarife ce pleacă de la 1.000 de dolari pe noapte.

Acesta nu va fi singurul proiect pe care vor să-l dezvolte în Zanzibar. Mîndroiu spune că deja se uită să cumpere un al doilea teren, de data aceasta în Paje, pe care să replice modelul complexului din Michamwi.  

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja: Specialiştii Electrica au remediat toate problemele reţelei de distribuţie a energiei electrice din zona afectată de inundaţii în judeţul Galaţi (Video)
Sebastian Burduja: Specialiştii Electrica au remediat toate problemele reţelei de distribuţie a energiei electrice din ...
Specialiştii Electrica au reuşit să remedieze toate problemele reţelei de distribuţie a energiei electrice din zona afectată de inundaţii în judeţul Galaţi, a anunţat, luni seara,......
ICCJ: Înregistrarea fără acord a convorbirii telefonice dintre angajat și angajator este admisibilă ca probă în conflictele de muncă
ICCJ: Înregistrarea fără acord a convorbirii telefonice dintre angajat și angajator este admisibilă ca probă în conflictele ...
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, luni, că este admisibilă ca probă, în litigiile de muncă, înregistrarea ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali georgieni implicați în reprimarea manifestanților care protestau față de adoptarea unei legi controversate
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali georgieni implicați în reprimarea manifestanților care ...
Statele Unite au anunţat luni un nou set de sancţiuni care îi vizează pe oficialii georgieni acuzaţi de reprimarea manifestaţiilor ...
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 la 7,2 miliarde de euro
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 ...
În 2023, veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, adică ...