Câteva sute de turişti au umplut, sâmbătă dimineaţă, pârtia Bradul din Poiana Braşov, unde stratul de zăpada măsoară aproximativ 15 centimetri, pârtia fiind destul de bună pentru schi şi săniuş.
Pârtia principală din Poiana Braşov, Bradul, este funcţională, însă tunurile de zăpadă nu au putut fi puse încă în funcţiune deoarece temperaturile nu au fost suficient de scăzute în ultima perioadă, iar turiştii au început să vină pe pârtie încă de vineri.
De asemenea, instalaţiile de transport pe cablu sunt funcţionale, tarifele de acces la teleferice pornind de la 20 de lei pentru o urcare şi ajungând la 960 de lei pentru un abonament de zece zile pentru sezon, potrivit site-ului AnaTeleferic, compania care asigură tranasportul pe cablu în Poiana Braşov.
La Predeal, stratul de zăpadă măsoară 14 centimetri şi se poate schia pe pârtia Clăbucet.
Şi administratorii staţiunilor de pe Valea Prahovei – Azuga, Buşteni şi Sinaia – au început demersurile pentru înzăpezirea artificială a domeniului schiabil, iar acest week-end este primul din sezonul rece în care se poate schia, iubitorii sporturilor de iarnă având însă la dispoziţie doar pârtia de începători din Azuga.
Administratorul domeniului schiabil din Azuga, Vasile Richea, a declarat că a fost finalizată înzăpezirea la pârtia Cazacu Şcoală, în lungime de 120 de metri, destinată începătorilor, stratul de zăpadă tasată atingând 20 de centimetri.
Începând de marţi, 4 decembrie, a început înzăpezirea pârtiei Cazacu Variantă, fiind puse în funcţiune trei tunuri. Potrivit lui Richea, ultima pârtie care va fi înzăpezită cu zăpadă artificială este pârtia Sorica.
Autorităţile speră să fie ajutate şi de vreme, deocamdată stratul de zăpadă depus nedepăşind zece centimetri.
Şi la Sinaia şi Buşteni administratorii domeniilor schiabile care deţin tunuri pentru zăpadă artificială au început înzăpezirea, însă pârtiile din cele două staţiuni nu sunt deschise în acest week-end.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sinaia, Mădălina Roşu, a precizat că singura pârtie din această staţiune care dispune de instalaţie de înzăpezire artificială este cea care coboară de la cota 1400 până la cota 1000, deservită de Telegondolă. Instalaţia de înzăpezire artificială a fost pornită de marţi seară, însă mai este nevoie de zăpadă pentru a se putea schia.
Potrivit lui Ion Vasilescu, administratorul pârtiei Kalinderu de la Buşteni, se lucrează de aproape o săptămână la înzăpezirea acestei pârtii, fiind folosite patru tunuri pentru zăpadă artificială, însă abia în week-endul viitor s-ar putea schia.